Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Адриатическа приказка: Будва – Черна гора

Почивка в Будва

Будва – градът, който бързо докосва сърцето ти. Поне аз така го почувствах, когато за първи път се разходих из стария град. Дълго мислих и отлагах тази публикация, трудно е да събереш всички впечатления, спомени и моменти и да ги пресъздадеш, така, че думите да са логически свързани, защото моментите, в които странно чувство изпълваше сърцето ми и красотата на това място спираше дъха ми са много!

Дори е излишно да споделям за количеството снимки, и трудния избор, който имах коя да избера и споделя с вас. Избрах най-добрите, според мен. Ще се опитам да споделя с вас, незабравимите моменти, които преживях на тази екскурзия, защото тя е първата ми подобна.

Щастлива съм, че видях толкова красиви места, събрах вдъхновение, познания, красота в очите си, опознах друга култура и се потопих във вълните на Адриатическото крайбрежие.

Пътуване до Будва

Пътуването ни (моето и на съпруга ми) беше с туристическа агенция. Според мен е по-добре, когато всичко е професионално организирано. Пътуването, екскурзовода, удобствата- все важни фактори за едно хубаво преживяване. Тези от вас, които плануват посещение на тази дестинация- не се колебайте, а стягайте багажа.

Само ще ви предупредя, че транспорта с автобус е доста дълъг. Но гледките, на които ще се натъкнете през прозореца му са запомнящи се. За първи път преминахме величествените черногорски планини, изпълнени с дълбоки каньони и красиви планински пейзажи.

Ще видите красивата Морача (на сръбски: Morača)  река в Черна гора. Тя извира от северна Черна гора, от масива на Ръжача под Врагодол в подножието на връх Велик Зебаоц на планината Лоле. И продължава южно, около 113 км и се влива в Шкодренското езеро.

В северната си част река Морача е бърза планинска река, която тече и разрязва каньон северно от Подгорица. След вливането на притока и Зета, река Морача продължава течението си в равнината Зета. Когато застанете на моста, под който тече реката, краката ви ще подкосят първо от височината, а след това и от красотата, която ще се разкрие, когато погледнете надолу!

Аз имам страх от височини и си останах на земята, а снимката е толкова доближена, че височината изглежда по-малка, но не е така. След като преминете планините, ще се озовете на брега на морето. Красотата на Черна Гора, планини, врязващи се в морето.

Красотата на Будва ще ви зареди с толкова енергия и оптимизъм, че много бързо ще забравите дългия планински преход.

Града при изгрев и залез е като картина.

Имахме удоволствието да преживеем няколко паметни залеза, които лично аз ще помня цял живот.

Любимата ми история, която разказвам, когато ме питат как е в Будва?

Стария град на Будва

Старият град е впечатляващ. Старият град се намира върху вдадения в Адриатическо море полуостров в центъра на Будва. В миналото Старият град е бил на малък остров, който впоследствие се е свързал със сушата с пясъчен провлак и се е превърнал в полуостров. Заобиколен е от укрепления от XV в. с порти, кули и крепостни стени. Има пет входа към Стария град, където можете да се насладите на тесните улички и паметниците на средновековната култура.

Будва история

В онез далечни времена, преди още гърците да взаимстват финикийската азбука, се разказва за отвлечена от преобразения като бик Зевс девойка на име Европа, която брат й Кадмус тръгнал да спасява. Дългото му и безуспешно търсене обаче трябвало да приключи в Делфи. Оттам, посъветван от великия оракул, Кадмус поел към нова задача. Трябвало да следва крава и там, където тя легне да си почине, да основе град. Така била създадена, не бързайте, не Будва, а Тива – прочут град в Беотия (или от гр. – „Земята на кравите”).

Тук ще посъкратя малко историята и няма да навлизам в подробности как героят убил дракон, свещен за бог Арес, и трябвало да служи в продължение на осем години на същия бог, за да изкупи греха си. В крайна сметка получил Хармония, дъщеря на Афродита и Хефест, с която поставили началото на нова династия. На старини Кадмус трябвало да се откаже от трона в полза на внука си и качен на волска каручка, се отправил към Адриатическото крайбрежие. Там, в новата си родина, Кадмус бил избран от енхелейците за техен водач, сразил местните илирийци, след което и основал град Будва. 

Това беше кратка история за града, ако желаете сами ще потърсите още факти, аз искам да споделя преди всичко моето възхищение.

Разходка из Будва

Красивите вековни часовникови кули, които работят и днес за типични за този регион. Със своя камбанен звън те информират туристите и местните жители за часа. Малките каменни улички изпълнени с малки магазинчета са много приятни.

Не пропускайте да се разходите около скалите в близост до стария град и да се снимате със символа на града. Символа е статуята на балерина. Гледката ще ви остави безмълвни.

Танцьорка на Будва

“Танцьорка на Будва” или “Балерина” е скулптура в Будва. Тя се намира сред скалите, между стария град и плажа Могрен. Бронзовата статуя е символ на града..Тя е дело на скулптора Градимир Алексич, който намерил вдъхновение в стара местна легенда за едно момиче, което имало съпруг – моряк. 

Моряците  плавали  на далече по морето и всяка сутрин тя ходила до скалата с изглед към морето, в очакване на завръщането на своя годеник. Тя прекарала цели дни, месеци и години в очакване, но корабът с младия мъж така и не се върнал. Оттогава статуята се превърнала не само в символ на вечна любов и преданост, но и място, където да си пожелаете нещо. 

Имах удоволствието да направим вечерна разходка из стария град и случайно се озовахме на една част от крепостта, която беше като тераса.

Та точно от тук се разкри един невероятен залез, придружен с изпълнението на уличен музикант, свирещ на китара.

Този момент се запечата в съзнанието ми като незабравим, шума на вълните разбиващи се във вековна крепостна стена, нежната музика от китара и красотата на залеза…

Уникално!

За финал

Щастлива съм, че преживях толкова много спомени на това пътешествие, което започна от Будва и премина през още няколко града, за които ще ви разкажа в други публикации. Един от тях е изключителния Дубровник, за който може да прочетете тук.

Пътувайте и опознавайте нови места, създавайте спомени!

Ще добавя и 10-те черногорски заповеди. Черногорците се смятат за мързеливи и за това им “качество” иронизират себе си!

Може да разгледате с нас Карлови Вари тук.
Ако искате да дойдете заедно с нас на море в Албания тук.Елате с нас до изключителната Виена тук.Ако сте фенове на най-красивите италиански езера – тук.

Оставете коментар