Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Будапеща – една приказка край Дунав

Екскурзия до Будапеща

Ще започна с това, че Будапеща ни изненада!
Това, че лично аз останах впечатлена, изненадана, удивена и определено вдъхновена от този град е абсолютен факт.
Първата снимка от днешния разказ е от неоготическата сграда на Унгарския Парламент. Тя се намира в Пеща, на брега на реката, с вход, отворен към площад Кошут. Внушителната постройка на Парламента притежава 691 стаи, 10 двора и символичните 365 кули, а фасадата отвън е украсена със скулптури на владетели и гербове на местни аристократи.

Започнах своята история от средата, но исках да ви обясня какво виждате на тези снимки. Сега въпреки отклонението ще започна от начало. В началото на месеца посетихме Будапеща, която беше част от екскурзията на Руал Травел
Виена и Будапеща ! Отново имахме щастието да пътуваме с Руал Травел и отново всичко беше перфектно. Организацията и програмата са гаранция за доброто изкарване на тези прекрасни места.

За съжаление имахме един ден в Будапеща, казвам за съжаление, защото той не е достатъчен. Определено този град заслужава да се посети отделно.

Нашата обиколка на града започна от тази панорамна гледка. Имахме местен екскурзовод, една прекрасна българка, която ни потопи в историята на града.

Какво да посетим в Будапеща

Будапеща представлява прекрасно цяло, сътворено от две половини – Буда и Пеща, разположени на двата бряга на река Дунав.
От тази панорама се разкрива цялата прелест на града с мостовете над Дунав, двореца и всички внушителни сгради.

Радвахме се на слънчево време и богата програма, мечтата на всеки турист!
След панорамата посетихме Рибарските кули, които освен панорамни, са и архитектурно грандиозни.

Тук е разположена и друга забележителност – църквата Св. Матияш.

Църквата “Свети Матяш”

Църквата “Свети Матяш” получава своето име от своя най-голям, най-значим мецанат, крал Матяш, който е венчаван два пъти в нея.
Когато турците окупират града, те превръщат църквата в джамия, не я разрушават, само покриват стенописите с вар.
В църквата има статуя на Дева Мария, която била зазидана от турците.
Един ден по време на тяхната молитва стената се срутила и пред тях се разкрила Божията майка, всички побегнали и повече не се върнали.


В бастиона се намира и статуята на Стефан I Унгарски, който е възседнал кон – първият унгарски крал. Върху пиедестала, на който е поставена статуята, са изобразени епизоди от живота на краля.


Гледката от кулите на бастиона е изумителна!
Не пропуснах да направя снимки!

Ето отново внушителната сграда на парламента!


Това е чумният паметник!


Докато пътувахме от бастиона до площада на героите, екскурзоводката ни разказа и за любимката на всички унгарци Принцеса Сиси, както те са я наричали.


Научихме за живота на Сиси, за любимия и сладолед от теменужки, за страстта й към ездата, за манията й по перфектната фигура. Ако искате да прочетете за двореца на принцеса Сиси – Ахилион, намиращ се на остров Корфу – тук.
И докато слушах всеки следващ разказ за всичко видяно в Будапеща, отново затвърдих мнението си, че ако човек желае да вземе максимума от едно пътуване трябва да го направи с Руал !

Площада на героите, разположен в Пеща

Ето ни вече и на Площада на героите, разположен в Пеща!

В центъра се извисява паметник с Архангел Гавраил на върха, който е неразривно свързан с легендите за създаването на страната. Архангелът се явил в съня на свети Стефан и му дарил корона. Така Стефан основал унгарската държава и поставил началото на дълга, изпълнена с героични събития история

Около колоната-паметник се разрастват събития, пресътворени в скулптури – мемориал на седемте водачи, основали Унгария, паметници на най-великите крале и държавници на страната, мемориал на унгарските войници.

Разходка с корабче по река Дунав

След внушителните биографии на тези герои, се отправихме и към “черешката на тортата’. В програмата имахме и разходка с корабче по река Дунав. С включена чаша шампанско и парче унгарска торта! Абсолютно всички от групата харесаха тази обиколка. Гледките от кораба, разказите и историята….неописуеми, трябва да се усети лично.

Отново тази сграда, сякаш е нарисувана.

А ето и моята интерпретация на тази торта Естерхази – тук!

Истинска приказка край Дунав, в която можете да бъдете герой!

Разходка в Будапеща

След едночасовата разходка, имахме и свободно време. Аз исках да посетя 160 годишно кафене.

Това е едно от най-известните традиционни кафенета в Европа. Отваря врати през 1858 година. Създател на компанията е Хенрик Куглер, който произлиза от известна сладкарска династия. През 1882 година, докато пътува из Франция, среща Емил Жербо и веднага разпознава таланта му. Жербо пристига две години по-късно в Будапеща и Куглер го обявява за съдружник. След обиколката по Ваци, отидохме до едно друго популярно място.

Обувките по брега на Дунав. Увековечава паметта на евреите, убити от нацистите по време на Втората световна война. Не пропускайте да стъпите и на брега.

Будапеща един град съставен от две по-малки градчета, град разделян от красивия Дунав. Град с красиви мостове, легенди, история и стремеж за съхранението й! Ако не сте посетили Будапеща, направете го, ще ви хареса!

Оставете коментар