Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Град Коня – Турция

Какво да видим в Коня, Турция

Днес ще Ви разкажа, какво да видим в Коня Турция – град изключително интересен, не от топ дестинациите на туристите, но пък събрал в себе си толкова много история. Ако се питате къде се намира град Коня Турция, ще Ви кажа, че той се намира в южната част на Централен Анадол. За да добиете по-конкретна представа – в Центална Турция. Според изследователите, регионът на Коня е бил обитаван още около седем хилядолетия преди Христа. През този дълъг период, градът е бил завладяван и управляван от различни цивилизации. Сред тях са – хети, фригийци, гърци, персийци, араби и разбира се, няма как без тях – великите римляни.

Коня история

От 1071 година Коня попада под властта на селджукските турци и остава тяхна столица до 1308 година. В този педиод, за кратко градът е окупиран от кръстоносците Годфри от Бульон (през 1097 година) и Фредерик Барбоса (през 1190 година). След битката при Икония (1190 година), Коня е повторно окупиран от селджукските турци след напускането на кръстоносците. Градът достига върха на своето богатство и влияние през втората половина на 12 век. Тогава селджуките покоряват анадолските бейлици на изток. Така те установяват властта си на почти цяла Източна Анадола. По време на управлението на Алейдин Кейкубат е Златната ера на Коня. Тя продължава до завладяването на града от монголските нашественици.

Коня – част от Османската империя

След падането на Анадолския селджукски султанат през 1308 година и в следващия малко повече от век, Коня става столица на различни турски бейлици. Докато през 1420 година пада в ръцете на Османската империя и много мюсюлмански джамии са били издигнати по това време. Много от тях са запазени и досега.

Коня в днешно време

В днешно време град Коня (понякога името му се изписва и като Кония) е един от най-големите в Турция. Той е на шесто място в страната по брой на население. Известен е с богатата си история и културно наследство. Най-вече със старите си джамии и медресета, както и със красивата селджукска архитектура .

Коня – Меката на Турция

Коня – Меката на Турция. И така е известен градът. Коня е един от най-консервативните градове в Турция. В него традицийте са много силни и сегашните му жители са привърженици на традиционния ислям. Хората там са отдадени на религията. Затова не се изненадвайте, ако отидете в Коня и видите, че всички жени са целите облечени в черно. Въпреки това странен факт е, че при направени проучвания в града и околностите се употребява най-много алкохол на глава от населението в цяла Турция.

Коня Руми

В Коня е живял известния персийски поет, мистик, мъдрец и привърженик на суфизма Джеляледдин Руми или Мевляна (на някой места се среща и като Мевлана), който е погребан в града.

Дервиши Коня

В днешно време град Коня е свързан с дервишите. Техния орден, суфийския орден Мевлеви е създаден през 1273 година. Самите дервиши са известни с дългите си широки одежди и въртящия си танц, благодарение на който изпадат в медитация и връзка с божествените сили. Те са известни в цял свят и затова и именно въртящите се дервиши са сред символите на град Коня и Турция днес. Дервишите са секта на суфизма. Те са аскети, които просят, но не за лична облага, а за да дарят изпроценото от тях на други бедняци (давриш булвално значи – „който ходи от врата на врата”). Важно е да се отбележи, че не всички просят – някой от тях са занаятчии. Като последователи на суфизма, дервишите се славят със своята мъдрост, остроумие, поезия и отлични познания в медицината.

Коня – градът на Мевляна

Най-красивата забележителност на град Коня, която просто не трябва да пропуснете да видите – това е музея Мевляна (Мевлана). Това е и символа на града. Изглежда много красиво отдалеч, а цвета на купола просто признавам си ме хипнотизира. Не спирах да го снимам от всякакви разстояния и ъгли. Вътре в самия музей се намира и гробницата на религиозния лидер от 13 век, известния персийски поет, мистик, мъдрец и привърженик на суфизма Джеляледдин Руми или Мевляна. Той е основал и върховната дервишка секта на суфизма.

Музей Мевляна

Музея е разположен в самия център на града, отлично поддържан е. След като влезнете в комплекса, влизате в самата сграта вътре, се намира в отделна стая на пиедестал огромния гроб на Мевляна. Носилката е покрита с покривка от брокат, избордирана със златна нишка и тежаща почти 41 кг. Вярващите мюсюлмани притискат челата си до свещените сребърни стъпала, които водят до платформата на гроба. Това е извънредно важно място за тях и много интересно за гледане от страни. Също така близо са и гробовете на сина и бащата на Руми, както и на негови последователи. В музея има и богата сбирка от ръкописи от Корана, както и Произведения на Руми, който са на почти 700 години. Но за Музея ще разкажа (или аз или Теди) много по-подробно в допълнителна отделна статия, защото тай си заслужаа специалното внимание.

Джамия Селимие, Коня

Непосредствено в близост до музея на Мевляна, стояща на площада се намира красивата Джамия Селимие. Тази огромна куполна джамия, е построена между 1566 година и 1574 година по поръчка на султан Селим Втори и е кулминация в архитектурата на османските джамии. Гледката определено си заслужава.

В непосредствена близост, на главния път от площада се намират серия от открити кафенета и ресторанти, които са чудесно място за изморени туристи да седнат и да се насладят на гледката на минаретата и купола, докато релаксират с турски чай и похапнат местен турски специалитет, а такива в Коня има много и различни. Така и направихме! Там опитах едно от най-вкусните ястия, които съм пробвал в живота си. Ще оставя на жена ми да ви разкаже за него в отделен пост, защото за писане на тема храна просто ще е престъпление да не го направи тя.

За финал

Ами това е от мен за град Коня, Турция. Надявам се, че не ви е било скучно, а някои от Вас са научили и видели в тази статия нови и интересни неща. Ако имаме някакви въпроси свързани с град Коня – семейство Титови са насреща, за да ви отговорят на тях, колкото е във възможностите ни. До скоро приятели!

Оставете коментар