Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Екскурзия до Сараево

Босна и Херцеговина – Сараево

Приятели, днес ще ви разкажа за нашето пътешествие до Сараево, столицата на Босна и Херцеговина.
Решихме да направим екскурзия до Сараево за Трети март 2023 година.
Екскурзията до Сараево включваше разходка из Сараево, разходка до Мостар и разходка до Вишеград.
Ще оформя разказа си в три поредици, като вие в момента четете първата част, посветена на Сараево и нашите впечатления от столицата на Босна и херцеговина.
Ето и разказа ми за град Мостар, както и предложението ми какво да опитаме в Босна и Херцеговина.

Забележителности в Сараево

Какво да посетим, когато сме в Сараево?

Това се пита всеки турист.
Ние пътуваме организирано и този въпрос сме го оставили на организаторите на екскурзии. Харесва ми да получавам информация директно от източника.
Така се получи и в Сараево.
нашия местен гид Ядренка, ни разходи и разказа с подробности историята на този колоритен балкански град.
Типично за повечето градове на Балканите, Сараево космополитен град, приютил в границите си различни етноси, религии и култури.

Ще започна с едно от най-интересните за мен неща, които ме впечатлиха в стария град. Не знам дали сте запознати с историята на Босна и Херцеговина, но това е държава съставена от три автономни федерации, представляващи и религиозните общности на държавата. Тази пъстра държава се състои от православни, мюсюлмани и католици, преминали през войни помежду, борили се едни с други за парче земя и влияние, за да може в днешна дата да има разбирателство и мир в страната.
Надявам се да продължи дълго.

Няма да изпадам в политически разказ за Босна и Херцеговина, защото ще ви загубя сигурно, като читатели.
Ще споделя нещо супер лично преди да продължа разказа си.
Тази дестинация ми подейства доста отрезвяващо.

Обсадата на Сараево

Приятели, не знам дали сте запознати но от 1991 до 1995 година в тази държава има война, жестока война. Следите от куршумите, снарядите, бонбите и разрушението са още там и напомнят за събитията от онези дни.
За първи път в моя живот виждам с очите си разрушения от война и стъпвам по такива места, моля се да е за последен.

Дано никога и никъде не се случва това нещо.
Нашия гид ни разказа как е преживяла обсадата и на града, видяхме с очите си изситиналите следи от онези дни и наистина действа изтръпващо.
Знаете ли, имате ли възможност посетете Сараево, защото това е един наистина интересен град, недалеч от нас.

По време на нашата разходка из столицата посетихме и едно от значимите исторически план места. Става дума за мястото, на което през 1914 г е бил убит Франц Фердинанд, а след случилото се започва и Първата световна война.

В близост до мястото минава и река Милячка, а на единия й бряг в близост до вечницата ли кметството се намира и Инат къща.

Легендата за Инат къща в Сараево

Легендата разказва, че по време на АвстроУнгарското владение започва да се изгражда каменното корито на реката. Властите стигат до три къщи намиращи се на брега. Собствениците на двете къщи, приели обезщетението, но собственика на третата отказал категорично. Започнали преговори с него, накрая се стигнало до компромис освен заплащане на обезщетение, той пожелал да преместят къщата му тухла по тухла на отсрещния бряг. Така тази къща се нарекла Инат къща.
Сега е традиционен ресторант.

Кой е основал Сараево?

Приятели смята се, че основателят на Сараево е Ицхак бей Ицхакович. Той построява първата джамия, мост и няколко други обществени османски сгради.

Интензивното развитие на занаятчийството и търговията бързо превръщат Сараево от малко село в богат и добре развит град. Още през 16 век Сараево е един от най-богатите градове в Румелия. Тук османската власт построява много масивни сгради и други съоръжения, които днес представляват отлични образци на османската архитектура от това време.

Още от времето на своето създаване Сараево е космополитен град.
В градът се заселват изгонените шпаньолски евреи, които построяват своя синагога, изграждат се и православни църкви, а също и католически катедрали.

Подобно на малко градове в Европа, Сараево побира в себе си всички четири световни религии, култури и цивилизации. Вековното съжителство на тези различни религии и култури довежда до сътворяването на една нова култура и цивилизация, която е издържала на всички исторически превратности.

Австро-унгарското влияние

С установяването на австроунгарската власт над Босна и Херцеговина дотогавашният предимно ориенталски град Сараево в края на 19 век влиза в Западна Европа.

Това е време на бързи промени, на навлизането на западноевропейските култура, икономика и обичаи. В Сараево се изграждат модерни фабрики, отварят се училища по западноевропейски образец, градът се обогатява със западноевропейска култура и архитектура, открива се Земалския музей, една от най-големите културни институции на Балканите.

И тук идва автентичността на Сараево, която привлича туристи от близо и далеч.
Баш чаршията е разделена на две части. Едната част е от калдъръмени улици, дюкяни, кафенета и запазен хан от 15 век,

Нашият гид каза, че в историята на Сараево по време на Османската империя има данни, че два пъти са пристигали кервани с камили до столицата.
Отсядали в тези ханове.

Другата част е с модерни сгради в австрийски стил.
Удивително съжителство на култури и архитектура.

За съжаление, на снимките е трудно да се запечата духът на стария град, магията на самата баш чаршия.

Имахме един цял ден да се разхождаме и да се потопим в Сараево.
И ние го направихме.

Хапнахме и опитахме традиционната кухня, но за това ще ви разкажа в следващата част от моята поредица за Босна и Херцеговина – ето тук.

 Мога да споделя, че Сараево е наистина пъстър град, въпреки че го видяхме в зимния за тях сезон. Пъстър е на история, култура и нрав.


Не се притеснявайте да посетите Сараево.
Туристите са добре дошли.
В заключение ще споделя, че може да не обръщате много от тяхната валута, която е босненска марка и е в курс едно към едно нашия лев. Те вземат и евро без проблем. На много от местата се плаща с карта, но при сувенирите се плаща в брой в евро или босненска марка.

Оставете коментар