Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Златен Рожен

Моите първи стъпки във винения туризъм

В тази история много често ще четете, че правя нещо за пръв път със семейството.
Да, за първи път се впускаме във винен туризъм, но в никакъв случай за последен.
И така ние резервирахме нашия първи винен уикенд в бутиков хотел Златен Рожен и
се потопихме в магията на дегустацията във винарна Златен Рожен.
Но докато стигнем до дегустацията имам да разказвам още много. Първоначално мислехме да пътуваме без Рая, защото от Пловдив до Мелник и от там до село Рожен
си е доста дълго разстояние. Обаче Рая като разбра, че ще има почивка и първа се метна в колата. И така само котката не взехме с нас, натоварихме се и потеглихме.

Района на Сандански и река Струма

Искам да споделя, че пътуването си заслужава, защото района на Сандански и река Струма е докоснат от ръката на Бога. Красиви безкрайни пейзажи, лозя подредени по склоновете и стигащи до края на погледа. Спокойни, усмихнати и позитивни хора ще срещнете. Винаги готови да помогнат и почерпят с чаша мелнишко вино. Аз ще споделя снимки с вас, но повярвайте ми тези снимки колкото и красиви да са, не могат да покажат безкрая на тази природа.

Къде да отседнем в района на Мелник

Хотели в Мелник
Хотели в района на Мелник

Приятели препоръчвам ви да отседнете в хотел Златен Рожен. Той е уютен, той е чист, той има много, много вкусна кухня и персонал готов да ви обслужи с усмивка.


Посетите ли сайта му, ще видите снимки от стаите на хотела и аз гарантирам, че до днешна дата те са едно към едно. Споделям от опит, защото преди време имах много лоша изненада и разминаване на действителност и снимки. За своите 10 години работа, хотел Златен Рожен създава усещане, че вчера е отворил врати за гости.

Роженски Манастир

Роженският манастир се намира на километър от хотел Златен Рожен. Има еко пътека, по която може да стигнете до манастира, а по пътя си ще срещнете табели за други уникални дестинации в района. Препоръчвам да посетите Златолист и храма на Преподобна Стойна. Но за това ще разкажа в друга публикация, вие не пропускайте.

По пътя за Роженския манастир ще видите една почти рухнала църква „Св. св. Кирил и Методий“ , до нея се намира гроба на Яне Сандански. Там на това място има чешмичка и пейка, седнете и помислете върху думите написани на плочата му. Те са особено въздействащи.

Вътре в Роженския манастир е тихо, толкова тихо, че чуваш мисълта си и се притесняваш, че може и някой друг да я чуе. Около манастира има прекрасни смокинови дървета и райски ябълки. Влезте в манастира и вижте стенописите му, до входа е чудодейната икона на „Света Богородица Вратарница“. Този манастир се намира на място с особена енергия и сякаш се е запазил от стари времена.

При разкопки в манастирския двор са намерени накити и монети от византийския император Михаил VIII Палеолог.
Косвени данни за съществуването на манастира през ΧΙΙΙ век се откриват в гръцки ръкописи.

Еко пътека Мелник

От манастира може да поемете по пътеката и да стигнете до град Мелник.
Преходът е около 5 км, но гледките компенсират разстоянито.
Ние не стигнахме до Мелник, но успяхме да видим тези приказни Мелнишки пирамиди.

За град Мелник ще ви разкажа в отделен разказ.

Винена дегустация във винарна Златен Рожен

Започвам с много важна информация. Хотел Златен Рожен се намира в село Рожен на 5 км от град Мелник. Винарна Златен Рожен не е в хотела или до хотела. Винарска изба Златен Рожен е бутикова винарска изба. Тя е разположена в Мелнишкия край – в близост до село Капатово. Село Капатово се намира на 20 км южно от град Сандански и на 19 км от село Рожен.

По пътя за винарната ще се пренесете в друга България и друг паралелен свят изпълнен с красота и безкрайни гледки. Редуващи се лозови масиви, с цветни поля, стада от животни, Мелнишки пирамиди, гори и отново лозя.

Честно ви казвам сякаш бях отново в Тоскана. Така, че разстоянието не трябва да ви притеснява, ако имате запазена дегустация.

Тези снимки са само малка част от гледката, която ще видите.

Ето ни във винарната на Златен Рожен

След като видяхме пътя на виното, от лозето до бутилката, благодарение на технолога на винарната, ние научихме много полезна информация за магията наречена вино. Разбрах, че да правиш вино не е бизнес, не е работа, това е страст, това е любов, това е част от теб. Или го обичаш или не ставаш!

Видяхме и се докоснахме до целия процес, а той не е лесен, повярвайте ми.

Няма да ви разказвам и показвам всичко от обиколката, ще оставя сами да видите и почувствате това. Ето, че стигнахме до най-приятната част, а именно дегустацията.

Дегустация на селекция вина Златен Рожен

Признавам си, че сме пионери и това са нашите първи стъпки в дегустацията на вино.
Усещането на вкусовете, нотките, ароматите изискват тренировки познания, с които се заемам да усъвършенствам. Както се шегува Светослав, имаш си нова страст – виното.

Да, дегустацията и всичките тези аромати и вкусове ме пленяват. Преди да решите, че и детето е опитвало, не! Рая се отдаде на дегустация на местните специалитети, които също опитахме с вината.

Започнахме с White Sand, Family Reserve

Това е гордостта на винарна Златен Рожен, защото това е бяло вино създадено от Широка мелнишка лоза, което е червен сорт. Това вино е сред моите фаворити,
защото има отличаващ се приятен вкус. Усещат се пикантни нотки, много добре балансирано. Идеално за леки предястия.

Сандански мискет – Златен Рожен

Това вино има много спечелени награди и определено има защо. Златен Рожен са първите в региона, които започват още от самото начало да правят вина от този местен мелнишки сорт. Хареса ми много, че се усещат билкови и плодови нотки. Предпочитам го в компанията на свежи салати и фини десерти. Опитахме Розаспина, Family Reserve и Розе Златен Рожен от Широка Мелнишка лоза.

Трудно бих могла да определя кое ми хареса повече. В никакъв случай не са еднакви, напротив сякаш опитвате дива ягода и малина при розето от широка мелнишка, а при Розаспина (розе от сорта Санджовезе) се долавят интересни нотки като бриош и масло.
И тук си признавам, че везната се наклони в полза на Розаспина. Това Розе е като галещ плодов баланс идеално съчетан с развиващ се вкус и приятен дълъг послевкус.

Как се дегустира вино?

Вероятно се чудите как намирам точните думи, за да опиша усещанията си, макар и да съм още дебютант в дегустацията. Преди да тръгна към моя първи винен тур, си взех винения журнал на winetours.bg. С него лесно ще намирате правилните думи, а и още много дестинации за винен туризъм в България.

Идва ред и на червената селекция на Златен Рожен

Сега съжалявам, че не записах беседата, която Мария ни представи по време на дегустацията. Тя разказа историята на всяко едно вино, а страстта, с която го направи показа, че виното не е просто една напитка, то е любов и страст. Та в приятен разговор с Мария, аромата на вино и чудесната музика дойде и редът на червения арсенал. Очаквано вкусовете са на друго ниво. Небцето помни по-дълго време всяка глътка червено вино, особено ако е като:

Мелнишки сепаж на Златен Рожен

Невероятна комбинация от два емблематични сорт в Долината на Струма – мелнишки рубин и мелник 55. Има защо този сепаж да е с медал. Комбинация от плодови нотки и землисти тонове. Плътен вкус с дълъг финал. И още един мои фаворит от дегустацията:

SANSI, Family Reserve

Идеален баланс между Санджовезе и Сира. Това вино е за почитателите на по-нежните, сочни и пивки вина. Когато го опитате ще разберете какво имам предвид.
Във винарната наричат виното “welcome wine”, т.е. вино за начало на вечерта, заради по-лекия и плодов характер на SANSI. Ето такова вино си представям да опитвам докато приготвям вечерята. А след това и с нея. Идеално вино за паста, за патешко месо дори и за гъши дроб. Рецепти за патешко от сайта ми Домашни вкусотии – тук, а за гъши дроб може да намерите тук.
Така бих го поднесла аз.

За финал

Ще се радвам да споделите дали сте опитвали тези вина? Какво ви харесва в тях?
И с каква храна бихте ги поднесли? Препоръчвам с две ръце да посетите Мелник,
село Рожен и Златен Рожен. Подготвям още няколко истории, а вие споделете и тази с приятели.

Може да разгледате с нас красивата Златна Прага тук.
Ако искате да дойдете заедно с нас на разходка из прочутата в цял свят галерия Уфици тук.Елате с нас до мегаполиса Истанбул тук.Ако искате да разберете какво е да си на море в Дуръс Албания – тук.


Оставете коментар