Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Истанбул – част първа

Истанбул

Толкова е трудно да се започне публикация за такъв град като Истанбул.
Древен, величествен, изпълнен с история, модерен мегаполис, град на два континента столица на велики империи.

Истанбул наброява 17 милиона жители разположени на площ от 180 км.
Това го прави един от най-големите градове в света.
С риск да ми се смеете, преди да посетя Истанбул съм си мислила, че е град като Одрин, разбира се по-голям. Каква липса на реална представа, нали?

Истанбул ме накара да се почувствам като една прашинка в забързан демоничен свят. Този град никога не спира и не спи, повярвайте.
Щастлива съм, че в началото на март го посетихме.
Видях един друг свят различен от този, който съм си представяла.

И в духа на вековната си история показваща толеранност към всички етноси и сега Истанбул е цветен и богат на хора с различна религия и етнос.

Истанбул днес, наричан още Станбул и Цариград от славяните, преминал през името Византион, Константинопол, а след това и Константиние докато е столица на Османската империя.

Ще ви разкажа за трите дни в Истанбул в отделни разкази. Част втора от разказа ми за Истанбул може да прочетете – тук, а част трета – тук.
По пътя за старинен Цариград направихме една чудесна спирка и в любимия ми Одрин.

Няма да изпадам в подробности за Одрин, защото вече споделих историята Един ден в Одрин, може да я прочетете тук!

Днес започвам с първият ни ден посещението на небостъргача Сапфир, от който са тези панорамни снимки.

Посещението е невероятно, вижда се 360 градусова панорама на Истанбул. Струва си да изпиете едно кафе при тази гледка.

Посетихме и азиатската част и по-точно хълма Чамлъджа.
Откъдето видяхме Босфора.

Следобеда имахме планувана обиколка и посещение на Света София и двореца Топкапъ с местен екскурзовод. Ако ви е интересно, кои са нашите топ 10 забележителности на Истанбул, които да видим – тук.

Програма ни беше перфектна, за което благодаря на Руал травел.
Много неща ни впечатлиха в Истанбул, но без да се замисля ако ме попитате:

Какво да се види в Истанбул задължително?

Какво задължително да се види в Истанбул ще кажа: Света София. За съжаление към днешна дата съдбата на Света София е отново в процес на промяна.

Само преди няколко дни се взе решение храмът да стане отново джамия.
С цялото ми уважение към религията и разбиранията на Турция, за мен това е историческо престъпление.
Силно се надявам да не се заличат вековните стенописи, показващи ни правилна перспектива още през 5 век. Този храм трябва е музей, защото е единствен по рода си, запазил се за да ни покаже и съхрани вековна история, архитектура, традиция.

За съжаление макар да живеем в 2020 година, здравият разум липсва в главите на политиците. Спирам по темата, защото започвам да се ядосвам, а не желая да усетите горчивината, с която пиша тази статия.

Екскурзовода ни направи много обобщена беседа в Света София, едва ли самостоятелно щяхме да научим толкова много за този храм построен през 5 век.

Вижте само как векове наред под един свещен покрив две религии делят стените на Света София.

Света София – история

Построена през 537 година  по времето на управлението на Юстиниан, тя е била най-голямата сграда в света и инженерно чудо на своето време.

Смята се за олицетворение на византийската архитектура и се казва, че “промени историята на архитектурата”.

От датата на завършването му през 537 година  до 1453 година тя е служила като източноправославна катедрала и седалище на Вселенския патриарх на Константинопол, освен между 1204 година и 1261 година, когато е преобразувана от Четвъртите кръстоносци в римокатолическа катедрала при Латинската империя.

Света София – Истанбул

Всъщност все повече вярвам, че съдбата ни съдейства. Отидохме на екскурзията до Истанбул съвсем спонтанно и изненадващо.

Точно коронавирусът започна да настъпва в Европа все още имаше около 10 случая, върнахме се здрави от Истанбул, и след няколко седмици се случи това, което не искахме да си представим.
А сега, когато хората все още плахо започват да пътешестват се случи и затварянето на Света София. Е, с прискърбие си мисля, че сме били от последните групи видели с очите си величието на Света София – като музей запазил се векове наред.

Не, че всичко останало е безинтересно, напротив един ден в Истанбул няма да стигне. Предвидете поне три. И ако ще пътувате сами, вземете си задължително навигация, защото градът е огромен, тафикът е денонощен! Ние бяхме три дни и мога да кажа, че успяхме да видим повечето забележителности.

Има особено въздействие, признавам си.
А да се докоснеш до монумент на хиляди години, по стените на който са се докосвали милиони хора от 5 век до ден днешен е неописуемо преживяване. Та тази снимка ще видите един кръг. Точно в на това място са били короновани императорите на Римската империя!

Терасите, от които е гледала императрицата с нейната свита!

В Света София има една особена атмосфера, почувствах величието на тази светиня. Ако се вгледате в тази снимка ще видите отпечатък от ръка.
Има доста легенди на кого принадлежи.
Твърди се, че това е ръката на Исус, който е благословил този храм.

След кратка пауза за хапване и опитване на типична улична храна за Истанбул, в случая семит се отправихме към двореца Топкапъ. Ако се питате какво да опитате задължително докато сте в Истанбул – ето нашите предложения тук.

Посетете Топкапъ сарай в Истанбул

Това е първият арабски дворец, който посещавам.

Топкапъ е различен от западноевропейските дворци, той е сякаш от друг свят.
Именно тук ме удиви размера на султанските кухни, самото разположение.
За съжаление беше забранено да се снима.

В двореца може да посетите ханама и невероятните експозиции като колекция от часовници, кухните на султана, в една от галериите е изложена чалмата на Йосиф, тоягата на Мойсей и реликви от Мохамед. Голямо впечатление ми направи библиотеката.

Вижте само.

Това е султанският трон, целият е от злато.

Посетите ли Истанбул не пропускайте двореца Топкапъ, заслужава си да се посети.

Но всеки си знае, лично мен моловете и шопинг в Истанбул не ме привличат.

Предпочитам да се докосна до този исторически свят, да науча нещо ново, да се потопя в друга култура.

А културата на османлиите си струва да се опознае.

Хотелът ни беше в квартал Бешикташ на 20 минути пеш от едно място, свидетел на вековна история, архитектура и култура е красивият площад Султанахмед и Синята джамия и Света София. Имахме удоволствието да се разходим вечерта и да се любуваме на залеза над този знаменит площад. Синята джамия е толкова красива на фона на залеза.

За Света София, няма какво да добавя, тя ми е на сърцето.
Имах чувството, че мога да я снимам часове наред, за мен е ненагледна.

В следващите ми два разказа, ще ви разкажа за Двореца Долмабахче и миниатюрк.
Вижте в тях и снимките от разходката с корабче по Босфора, разходката до Египетския пазар, на пазар в “Капалъ Чарши”. Ето ги: Истанбул част две – тук и Истанбул част три – тук. А това е публикацията ми на тема Какво да опитаме в Истанбул и уличната храна на Истанбул – тук. Може да видите и кои са нашите топ 10 забележителности в Истанбул, които не бива да пропускате – тук.

Оставете коментар