Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Италиански езера – езеро Маджоре и Боромеовите острови

Лаго Маджоре и Боромеовите острови

Тази пролет посетихме Италия и въобще няма да преувелича като споделя, че видяхме неописуеми с думи красоти. Опитах се да ги запечатам и под формата на снимки, до колко успях не зная.

Понякога човек трябва да види с очите си, да усети духа на мястото и да се потопи в историята… Реших да започна поредицата за Най-красивите италиански езера с Боромеовите острови, защото именно те, плениха ума, сърцето и изпълниха очите ми с красота.

Днес ще ви разкажа за второто по големина езеро в Италия. Ще ви разкажа за една знатна италианска фамилия, която и до днес има 14 живи наследника. Преди много години са управлявали Италия, а влиянието им е въздействало из цяла Европа. Посетихме трите острова на фамилия Боромео. Стъпвахме по коридорите, по които са крачили знатни аристократи, видяхме ежедневието им, пренесохме се години назад. Лично аз бях не само впечатлена от духовното, интелектуалното и модерното мислене на тази фамилия преди векове, но и от усета им към красивото… В снимките ще видите, че те са имали театър в двореца си. Няма да коментирам внушителната библиотека и колекция от картини… Удивителна фамилия.

Езеро Маджоре – Италия

Езерото Маджоре е част от акваторията , на която попада в швейцарския кантон Тичино. Закътан сред високите алпийски върхове, районът около Лаго Маджоре се слави с мекия си климат и сравнително високите средно годишни температури, които позволяват тук да виреят редки и екзотични за тези географски ширини растения. Архипелагът, състоящ се от Изола Бела,

Изола Мадре

и Изола дей Пескатори,

носи името на аристократичната фамилия, която притежава островите от векове. Пътешествието до островите започва с корабче, което спира на най-големия остров. Изола Мадре.

Остров Изола Мадре – Боромеови острови

Тук с помощта на местен екскурзовод направихме панорамна обиколка на острова. Целия остров е една огромна ботаническа градина, в която можете да срещните растения от целия свят. Климата на острова е уникален. Има влажна част, в която са заседени типични влажнолюбиви растения. Има слънчева част. Въобще ще се насладите на истински Рай. Както споделиха хора от групата, че според тях ако Рая има градини, те ща са точно такива. Вижте сами.

Цялата група се влюби в невероятните цветове на камелийте.

Целия остров Изола Мадре е заобиколен от изящно поддържани градини.

В тях ще срещните свободно разхождащи се пауни и фазани.

Пауните са изключително дружелюбни и обичат да позират за снимки.

Тези пауни сигурно са най-сниманите и популярни в Света. Позираха на групи дошли от различните краища на планетата.

Аз също не пропуснах да ги снимам.

В сърцето на острова се намира и вилата, която в наши дни е музей.

Вила музей на фамилия Боромео

Обградена е от невероятни тераси с градини и изглед към езерото.

Ето и пример, че пауните обичат да позират и, че страшно любопитни.

Полюбувахме се на гледката и се позабавлявах с този паун, осигури ми незаменими кадри.

Влезнахме  за да разгледаме музея вътре. Определено останах впечатлена от стила, от всичко. Това е спалнята, в която е почивала първата дама на острова.

Това пък е мъжката спалня.

Това е родословното дърво на фамилия Боромео. Разбира се сега дървото е много, много по-голямо.

Трапезарията на фамилията.

Въпросния куклен театър, който ме впечатли.
Има 4 помещения пригодени за театър.
Включително и отделно помещение за детски театър.

Герба на Фамилията.

Фамилия Боромео се е сродила с още две огромни фамилии и заедно са управлявали Италия. На герба има знака на Боромео, Висконти и Сфорца.

Другото, което ме впечатли, като изключим картините, полилеите от Мурано, залите за музика, театър, спалните е самото родословие на фамилията. Боромео са отгледали четири папи, първата жена физик за онова време и още, и още интересна информация. Трябва да отидете, за да видите и научите всички подробности от извора.

След живописните градини и разходката назад в историята, потеглихме от Изола Мадре към Изола дей Пескатори.

Потегляйки с корабчето, зад нас останаха тези скъпи спомени…

Изола дей Пескатори (Остров на Рибарите)- Боромеови острови

Изола дей Пескатори е малко рибарско островче, което има не повече от 40 жителя. Тук можете да хапнете прясна риба и да се насладите на гледката.

Измежду малките тесни островни улички има малка църква.

От брега на острова се разкрива красивата гледка към двореца на остров Изола Бела. Това е двореца на фамилия Боромео.

Ако търсите романтика, току-що приготвена италианка кухня, то спрете и се насладете на морските деликатеси и островния живот.

Острова малък е се обикаля пеша за 20 минути и то ако преминете през всички улички.

След рибарския остров се отправихме с корабчето до перлата в короната, както се казва. 

Изола Бела (Красивият остров) – Боромеови острови

Макар някога Изола Бела да е бил гола скала, днес несъмнено той е като късче от рая, паднало на Земята, вторият по големина остров омагьосва своите посетители с многобройни статуи, фонтани, благоуханни цветя и бели пауни, които се разхождат гордо из градините.

През 1632 година граф Карло III Боромео възлага строителството на двореца и създаването на приказните градини на едни от най-известните италиански архитекти по това време – Кривели и Рикини, а именитите скулптори Симонети и Реснати извайват прелестните статуи. Първоначално островът носел името на съпругата на графа –Изабела, но по-късно е наречен Изола Бела (Красивият остров). Градините на съставени от много тераси, около цветята и цитросовите дръвчета има красиви статуи.

Това е анфитеатъра на острова, виждате колко е внушителен, особено със статуята на еднорога отгоре.

Тези градини определено заслужат вниманието ви, невероятни са. Обиколката на двореца продължи около час, имахме чудесен екскурзовод, Джулия ни разведе и потопи в живота на семейство Боромео.

Двореца на фамилия Боромео

Освен стотиците картини, красиви гоблени с вековна история, ние се разходихме из помещенията на двореца. Фамилия Боромео предоставя първия етаж от двореца на желаещите туристи да го разгледат, като етажите след него са все още лятна резиденция на фамилията.

Тук е нощувал Наполеон.

Това е креслото на което е приемал аудиенции графа на фамилията.

Това е трапезарията.

Има бална зала, библиотека, подземията са уникални. Просто няма да ми повярвате, но не успях да снимам всичко, което видях. То е толкова много… Ще ви призная, че прехвърлях снимките от фотоапарата си няколко пъти. Дори и да ви покажа всички снимки, целия албум със стотици кадри, дори да ви опиша подробно, дори да успея и най-дребната история да разкажа, пак няма да е същото, като това да сте там и вие да го изпитате, видите и почувствате.

За финал

След този ден от програмата, изкаран на Маджоре и Боромеовите острови, аз си тръгнах с толкова много положителни емоции и чувства, че ми е трудно да обясня…

Седнахме в корабчето и заснех оставащия в далечината Изола Бела…
Тогава в главата ми изплува цитата на Стендал: „Какво може да каже човек за Лаго Маджоре и Боромеовите острови… освен да съжали хората, които не са изгубили ума си по тях”, прочетох го, когато проверявах какво ще видим в програмата ни. Замислих се, колко са точни тези думи…

Пропътувайте мечтите си и  изгубете ума си за седмица. Най-красивите италиански езера ви очакват!
След това няма да сте същите, ще видите!

Може да разгледате с нас красивата Виена тук.
Ако искате да дойдете заедно с нас на разходка из Карлови Вари тук.Елате с нас до изключителния Дубровник – тук.Ако искате да разберете какво е да обиколиш пустинята Сахара в Тунис – тук.


Оставете коментар