Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Йонийски острови: Закинтос – втора част

Остров Закинтос

В първата част от моя разказ за Закинтос, който можете да прочетете ТУК, ви разказах за приключенията, които имахме по време на престоя ни. Споделих, че ще опиша в отделна история единия цял ден, който имахме посветен на обиколка на целият остров. Видяхме сините пещери. Къпахме се в тюркоазено сини води. Вклюбихме се в красотата на природата и научихме за много легенди. И най-интересното – видяхме Навагио празен, без нито един човек.

Обаче преди да стигнем дотук, видяхме, а аз заснех такива красоти, че се пригответе да отделите малко от времето си и да се разходите с нас.

Круиз Йонийски острови – Закинтос

Още рано сутринта, може би беше около 9 се качихме на този пиратски кораб.

Екипажът беше винаги в настроение и направиха обиколката наистина незабравима. Капитанът беше много готин, както и пиратите на кораба. Рая стана приятел с тях. Редовно ходеше при капитана да го пита, кога ще спира за плаж.

С нетърпение и никаква представа какво ни очаква потеглихме.

Много бързо пристанището остана зад нас.

Формата на Закинтос е неправилен триъгълник. Най-северната част на острова е нос Скинари, като на югоизток се формира заливът Лаганас. Най-източната нос Василикос на полуостров Скопос.

Островът не е презастроен.

На отделечени разстояния има много известни курорти.

Районът на Агиос Николаос се намира на 32 км северозападно от град Закинтос и дължи името си на малкия параклис, който се издига от лявата му страна.

Въоръжени със снимачна техника, настроение и липса на търпение (по думи на Рая) се потопихме в тези красоти:

Сините пещери

Има много агенции на острова, които предлагат круизна обиколка с възможност за влизане и плуване в самите пещери.

Тук в подножието на скалата има плаж.

Захласнати в тези красиви гледки, неусетно дойде време и за първата спирка за плаж.

Рая като чу само, че спираме и за секунди остана по бански и се запъти да скача в морето.

Подлъгана от чистата вода реших, че е супер плитко, и че въпреки никаквите ми плувни умения, трябва да се потопя.

Изглежда близко, но не е!

Изглежда плитко, но не е!

Плажът е с бял пясък, уникално фин и чист. Гордея се, че с помощта на спасителна жилетка и сериозна подкрепа от Рая и Светослав, успях да стъпя на този плаж.

Не беше лесно, защото аз не мога да плувам, давя се в 50 см. дълбочина, а тук беше над 15 метра.

Първото от редица уникални преживявания. Нямам снимка от плажа към морето, защото едва спасих себе си, а и нямаше как да опазим техниката във водата. Не си мислете, че корабът спира на брега, няма токава нещо. Разбрах го в последствие, но не се оплаквам, защото ще помня този ден цял живот!

Продължихме нашето круизно приключение.

Капитанът ни, както споменах беше супер, направи нещо уникално.

Вкара този кораб в една пещера.

Ето какво успях да заснема.

Простете не добрите кадри, но емоцията беше завладяла всички и докато се усетя да снимам…

След тази атракция, продължихме пътешествието си.

Все повече се доближавахме до заветната цел.

Круиз Йонийски острови – плажове

Преди Навагио, дойде време за плаж номер две. Виждате ли в далечината онова малко бяло плажче в скалите. Ами да, до там плувахме. Всъщност някои плуваха, мен ме хлачиха като удавник. По настояване на детето и мъжа ми, отново сложих спасителаната желетка и те ме довлякоха до брега.

Тези неща, наистина се помнят цял живот. Тези спирки за плуване и достигане до плажове достъпни само по вода са нещо, което се изпитва, не се описва!

Сега ще ви разкажа образа на Посейдон изваян от водата в скалата. Това е уникално, ако се загледате в снимката ↓↓↓ ще видите един профил на мъж. Легенда гласи, че това е лицето на Посейдон, който целува водата.

На тази снимка се вижда носът, затворените очи и устни почти докосващи водите на Йонийско море.

Какво красиво природно платно, нали?

Тук при тези скали има друга легенда. Малката и голямата скала символизират неосъществената любов на два влюбени. От мъка се хвърлят във водата и се превръщат в скали. Малката скала е момичето, по-голямата момчето. Легендата гласи, че преминаваики  между двете скали трябва да се целуните, така завинаги ще сте заедно и ще се обичате. Е, ние изпълнихме поверието, времето ще покаже колко е силно то!

Тези красиви варовикови скали, започнаха да подсказват, че наближаваме Навагио.

Този цвят на водата е изумителен и е истински. Няма филтри и подобни.

И изведнъж, ето го! Нямате си представа каква еуфория настана на кобара, когато всички видяха тази гледка.

Плаж Навагио

Заливът на корабокрушенците (Навагио)

 Корабокрушението на каботажния (крайбрежен) кораб е станало на малкия плаж, ограден от високи 200 м отвесни скални стени, върху които е изградена малка площадка. Това е единственото обгледно място, откъдето може да се види мястото на корабокрушението откъм сушата. Инцидентът е станал през октомври 1980, когато при бурно море е възникнала повреда в машинното отделение и корабът, натоварен с контрабандни цигари, се е оказал неуправляем. Той бил насочен от вълните към залива, който дотогава се наричал „Свети Георги“ (Agios Georgios). Екипажът на кораба бил спасен.

Всъщност красотата на този плаж и самият залив става популярна, след като един фотограф го открива и заснема. На тази снимка се вижда срутилата се скална маса. Ние бяхме там седмица след този случай.

Акостирането на плажа беше забрането с цел защита на туристите. Имаше и полиция, която следеше за спазването на указнията. Всяко зло за добро.

Не стъпихме на Навагио, но го заснех без нито един турист да присъства на снимката.

При нормални дни, когато е сезон тук през целият ден има стотици, да не кажа хиляди туристи едновременно.

Нашият гид ни каза, че не винаги късмета е с туристите. Когато е бурно Йонийско море е много опасно и при сигнал за буря или бурно море, не се ходи до Навагио.

Самият залив е доста бурен и дълбок. Тук корабите спират на плажа, възможно е защото е много дълбок. Именно заради силно вълнение, този кораб е имал своята съдба.

Срещу природата не може да се върви. Така, че сме щастливи, че го върнахме и снимахаме. Тъкмо остава възможна причина да се върнем отново тук.

Гледайки снимките и спомняйки си видяното, винаги ще се пренасям тук.

Това са патрулите, които не позволиха да спрем на плажа.

След достатъчно време за селфита и снимки, се откъснахме от Навагио.

Закинтос – обиколка с корабче

И както каза нашият гид, след Навагио се отправихме към последното място за къпане. Този път нямаше плаж! Да, правилно прочетохте. Влизахме да се къпем в пещера в една от многото сини пещери.

Съжалявам само, че тогава не бях запозната с водоустоичевите калъфи за мобилни. Поне с него щях да снимам. Виждате ли пещерата, влизахме вътре и беше магично!

Това наистина беше ТОП, чувството да си във вода, а върху теб да има тонове скали е странно, но приятно! Страховито, интересно, с невероятен адреналин, страх те е, но искаш да го изпиташ, защото знаеш, че се случва веднъж в живота, при късмет може и два пъти!

Накрая на това приключение, искам да ви помоля да бъдете положителни и да оценяте това, което виждате и изпитвате. Аз и моето семейство сме възхитени, удивени и влюбени в тези моменти.

Когато подбирах точната информация за Закинтос, попаднах на доста статий на хора, които са разочаровани от острова. Не харесали, това, не харесали онова…. Много е лесно да се изтъква какво не ви е харесало, не разбирам защо помрачавате тази красота с негативни емоции. Просто се отпуснете и вижте светът от хубавата му страна, именно тя ще ви зареди с енергия и позитивизъм!

Винаги виждам хубавото и не оставям някакви дребни случки да помрачат това!Сбъдвайте мечти и пътувайте, защото красотата на света е там и ни чака!

За финал

И когато рано при изглев отплавахме с ферибота, а Занте, окъпан в ранните слънчеви лъчи, остана зад нас, едно странно чувство ме обзе. Винаги се случа така, когато посетя някое пленително място, в което съм се потопила и съм видяла само хубавото. Буря от емоции и желание за още такива преживявания!

И така нашето семейство няма да забрави Закинтос.
Може да прочетете за екскурзията до Корфу, Паксос и Антипаксос, както и за двореца на Сиси – Ахилион.

Може да разгледате с нас град Лугано Швейцария тук.
Ако искате да дойдете с нас на разходка в изключителната Виена тук.Елате с нас да разгледате как се прави бира в град Пилзен тук.Ако искате да видите град Котор Черна гора тук.

Оставете коментар