Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Един ден в Мостар

Ако се питате дали си струва да посетите Босна и Херцеговина, веднага ще отговоря с “Да!”.
Това е една особено интересна, пъстра и в същото време малко позната за нас държава.
Може би, защото до преди няколко години имаше гражданска война и следите от нея са видими, приземяващи и отрезвяващи.
дори само затова си струва да посетите Сараево, всъщност прочетете повече за Сараево тук.
Освен Сараево, през март 2023 година посетихме Мостар.
Сигурна съм, че много от вас са виждали града на гоблени, защото Мостар гоблен е едно от най-популярните пана сред любителите на този вид изкуство.
Но Мостар не е само красив гоблен, този град е изпълнен с невероятен дух и енергия.
Настанете се удобно, вземете чаша кафе или чаша от любимия чай и елате с нас до Мостар.

Екскурзия до Мостар

Както казах, през март посетихме Босна и Херцеговина. През месец март Сараево бе снежен и определено зимата се усещаше там.
Просто защото градът е в планината.
Пътуването от столицата до Мостар бе наистина живописно, защото след като прекосихме планините, пред нас се разкри друг климат, а пролетта и зеленината и мекота от адриатика се усещаше.
Лятото в града е доста топло, но зимата е много приятна и умерена. Една от особеностите на Мостар, за която туристите трябва да са подготвени, е че времето може да се промени няколко пъти през деня – от проливен дъжд до слънце. Мостар е известен като един от най-слънчевите градове на Европа. За щастие докато бяхме в града слънцето беше с нас, както и приятното време.
Благодарение на реката, която минава през сърцето на града, Мостар много бързо се е разраснал. Той се е превърнал в едно от важните търговски средища в страната.
В града има католици и мюсюлмани. Затова има много католически храмове, както и красиви джамии с впечатляващи минарета.
Мостар се намира на 60 км от Адриатическо море и е разположен в долината на река Неретва, заключен между планините Вележ, Хум и Чабуля, които са част от масива на най-обширната планинска верига на Балканския полуостров – Динарските планини.
Мостар забележителности

Какво да видим в Мостар?

Още в миналото Мостар е бил един от главните туристически центрове на бивша Югославия. Днес главни туристически обекти са: старият град, Стари мост над река Неретва, Францисканската църква “Св. Петър и Павел”, Хамам музеят, Караджозбеговата джамия и Мостът „Крива кюприя“.

Францисканската църква “Св. Петър и Павел”

Започвам с църквата, защото първо нея видяхме.
Паркингът за автобуси и коли или иначе казано за туристи се намира непосредствено до църквата и когато се тръгне към стария град се минава до нея.
По времето на османската империя и по-точно в периода на нейното отслабване в тези райони се построява църквата. През 1866 година църквата е седалище на епископа.
Църквата е разрушена при сръбско-черногорския обстрел на Мостар през 1992 г. След войната е възстановена. Тя има най-високата камбанария в Босна и Херцеговина (107 метра). Това е и най-високата камбанария в Югоизточна Европа.

Стари град Мостар

Върху града е имало и римско влияние, тъй като той е бил завземан от римляните заради стратегическото си значение. Навремето покрай града е минавал голям търговски път.

Името на града се споменава за пръв път в писмен документ от петнадесети век. Смята се, че името на град Мостар произлиза от местното наименование на хора, чиято работа била да пазят моста. Името, с което са били известни пазителите на моста, е било местното наименование мостари (mostari). Така покрай пазителите на моста градът получил името си от местните жители, а след това станал известен така и сред преминаващите чужденци. През 1468 година, след като Мостар пада под отоманско иго, в града започват една след друга да се извисяват много сгради в типичен отомански архитектурен стил. Смята се, че по този начин завоевателите са искали да окажат по-голям натиск върху населението и да покажат своето могъщество.

Стари мост над река Неретва

Първоначално мостът, от който произлиза името на града, е бил дървен, а след това е бил заменен от солидна каменна конструкция, за да издържа натоварването от много коне и хора.
Мостът свързва двата бряга на река Неретва. Дължината му е 30, а височината – 24 метра. Охранява се от 2 кули: кулата Хелебия и кулата Тара, наричани още „Пазителите на моста“ или „мостари“.Построен е през 1557 г. по инициатива на султан Сюлейман Великолепни. За негов строител се счита Мимар Хайрудин, ученик на най-великия османски архитект Мимар Синан.

Когато през XVII век османският пътешественик Евлия Челеби посещава града, той пише за моста: „Той е като дъга, извисяваща се до небесата, простираща се от една скала до друга… Аз, клетият роб на Аллах, минах през 16 страни, но досега не бях виждал толкова висок мост, хвърлен от скала до скала толкова висока, колкото небето.“

През 1993 г. по време на войната в Босна, мостът е разрушен от хърватските военни. През 2004 г. Стари мост е реконструиран с международна помощ и е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Причината да е в списъка на ЮНЕСКО, е че е реставриран с камъните, с които е бил построен, след като са извадени от реката и са подредени по същия начин.
Днес той е символ на Мостар, на Херцеговина и на връзката между босненските мюсюлмани и хървати.

Караджозбеговата джамия

Карагьоз бей джамия на босненски: Karađozbegova džamija; на сръбски: Карађозбегова џамија е най-големият мюсюлмански храм в Херцеговина.
Тя се намира в старата част на града.
Джамията е построена в периода 1557-1558 година. Смята се, че е проектирана от големия османски архитект мимар Синан. Надзорник по строителните работи и главен благодетел на джамията е мостарския Карагьоз Мехмед бей, брат на тогавашния везир на Османската империя Рюстем паша. Освен джамията Мехмед бей изгражда към нея още и медресе, както и други религиозни обекти в Мостар.


По време на гражданската война в Босна и Херцеговина Карагьоз бей джамия претърпява тежки поражения. След края на конфликта е реставрирана.
Отворена е за поклонници и посетители през 2004 година.

Мостът „Крива кюприя“

За този мост се твърди, че е като макет на Стари мост.
Всъщност легендите разказват, че първо е построен Мостът „Крива кюприя“, а след това Стари мост.
Не пропускайте да минете и през него.
До него се стига по малки калдъръмени улички, в които има различни магазинчета и капанчета за хапване.
За хапването съм подготвила специална статия какво да опитаме в Босна и Херцеговина, в статия има информация и за типичните ястия за Мостар.

„Музеят Хамам”

„Музеят Хамам” в Мостар е автентичен паметник на културата, който връща посетителите в далечното минало и свидетелства за най-красивите истории за някогашния начин на живот.
Хамамът е построен в края на 16-ти век и началото на 17-ти век, като днес е единственият запазен хамам в Мостар.
Има скромен екстериор поради икономичността и е построен до градския площад, джамия или обществена кухня за практичност.
Хамам се е посещавал от жени и мъже, независимо от религиозната им принадлежност…

Приятели, използвайте времето си в Мостар, за да се разходите из града. Посочените забележителности са супер близо една до друга. Така, че ще имате време да хапнете, да видите и един от най-популярните спортове в Мостар. Скоковете от Стари Мост са несъмнено атракцията на деня. Младежи, специално обучени в изкуството да скачат от 25 метра височина и да падат в ледената вода, сякаш си вземат топла вана, винаги предизвиква интерес сред туристите. Обикновено младежите скачат, когато се съберат достатъчно пари от преминаващите туристи в града.
Станахме свидетели на един, два скока, но не успяхме да си снимаме, защото те го правят много бързо и малко изненадващо.

Мостар е град, който си струва да се посети.

Оставете коментар