Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Пиза – Италия

Пиза

Приятели продължавам своя разказ за последното ни приключение в Италия.
До сега ви разказах как да изкарате един ден във Венеция или Да се завърнеш във Венеция.
Споделих с вас в другия ми сайт Домашни вкусотии (тук), прекрасната ни вечеря в Лидо ди Йезоло или по-точно Рецептата за пицата за Кристиано Роналдо – тук.
Споделих, че пътувахме организирано по програма: ТОСКАНА И ВЕНЕЦИЯ: по-конкретно през градовете – Венеция, Флоренция, Сиена, Сан Джиминяно, Пиза и Лука.

Харесват ми споделените пътувания. Запознаваш се с нови хора, създаваш нови приятелства. Вижте само колко позитивна група бяхме.

Благодаря ви, че се съгласихте да запечаме спомена от това пътуване! По обяд пристигнахме в Пиза.

Площада на чудесата Пиза

Както повечето, да не кажа всички туристи, веднага ахнахме от площада на чудесата. Първо ще видите красивите сдания, а след това ще видите странните пози на туристите. Всеки подпира, изправя, хваща, носи целува, ближе кулата. Няма да се правя на различна и аз я подпирах.

Най-трудното е да се направи този тип снимка. Отнема доста време и нерви. Но няма да издавам повече инфо от кухнята, защото има далеч по-интересни неща от позирането около кулата.

Истината е, че да подбера тези снимки, имаше десетки неуспешни.

Все пак благодаря на моята половинка за отдадеността. А сега да ви разкажа малко за Пиза.

За Пиза

Той е университетско градче разположено на кръстопътя на две реки – Арно и Серкио при вливането им в Тиренско море. През Средновековието е държава с търговски интереси в Средиземноморието и важно пристанище. Днес Пиза заема централно място в област Тоскана.

„Площадът на Чудесата“ сигурно се питате какво е това? (Piazza dei Miracoli, Campo dei Miracoli, Piazza del Duomo, Field of Miracles) Това е комплекс от няколко грандиозни сгради в романски стил, които проследяват живота на средновековния човек от раждането до смъртта. Там са катедралата на Пиза, наклонената кула , баптистерията и гробището-паметник . Започвам с Баптистерията.

Баптистерията на Пиза

Това е най-голямата баптистерия в Италия. Посветена е на Св. Йоан Кръстител. В нея могат да се видят внушителни статуи, както и изрисувани сцени от живота на Христос.

От дясно на снимката се вижда част от Composanto Monumentale е гробище, в което се съхраняват саркофази и гробници. Има три параклиса и два входа.

Много внушителна гледка, нали?

Катедралата в Пиза

Първата построена сграда от комплекса. Внушителна както по размери, така и по стил, средновековната постройка е започната през 1063 година.

Интересно в нея е преплитането на различни стилове – замислена е в римски стил, фасадата е съставена от комбинация от сив и цветен мрамор с бели камъчета, мозайката вътре е изпълнена във византийски стил, а арките са с мюсюлмански мотиви. Внушителна е и огромната бронзова порта – по нея са изобразени различни сцени и сюжети от Библията.

Наклонената кула в Пиза

И най-популярната сграда в Пиза, наклонената кула. Построена е през Средновековието, със замисъл да бъде камбанария на Катедралата на Пиза. Създадена в романски стил с готически орнаменти, в момента тя е третата по старост сграда в града.

Строежът ѝ започва през 1173 година и преминава през три етапа, като продължава общо около 200 години. Седмият етаж е завършен през 1319 година, а след 53 години добавят отгоре камбанарията със седемте камбани. Висока близо 56 метра от едната страна, около 57 метра от другата и тежка 14 500 тона, тя е разположена зад Катедралата и още от самото начало нейната съдба е много интересна.

История на Кулата в Пиза

След изграждането на третия етаж започва да се накланя и нищо и никой не може да обясни защо се случва това. Мистерията продължава, независимо от опитите на учени от областта да предотвратят отклонението. Въпреки построяването на още пет етажа, въпреки подпорите, кулата се накланя и стотици архитекти и учени от целия свят се опитват да отговорят да разберат защо?
Смята се, че основите са започнали да потъват поради песъчливия характер на почвата. Строителите опитвали безуспешно да я подпрат с камъни. Последвалите три етажа всъщност са стратегически опит да балансират наклона в обратната посока. Кулата обаче продължава още повече да се наклонява в другата посока.
През 1964 година италианското правителство събира учени, за да търсят начини за укрепването на емблематичната кула, за да не рухне внезапно, а през 2007 година се влагат милиони в опит да се позакрепи. Специалисти по земна механика отнемат 70 тона от северната ѝ страна, бият сонди, поставят баласт и метални тросове и я връзват с въжета. Спасителната акция намалява отклонението при върха с цели 45 см, като по този начин довежда кулата до положението, в което е била през 1838 година. Именно от върха на тази кула Галилео Галилей доказва теорията си за земната гравитация.

Mоже да я изкачите и отвътре, билетите не са скъпи, защото с тях можете да разгледате и другите обекти. Обаче, качването на кулата е със запазен час. Ако вземете билета по обяд, часът ви може да е например за 17:00. Така, че преценете времето.

За финал

Ние решихме да се разходим и да усетим академичната обстановка на Пиза. В уличките около площада има много малки типично италиански кафетерии, в които можете да се насладите на чаша италианско кафе.

Следобеда се отпавихме към другото невероятно градче Лука, за което ще ви разкажа в следващия ми разказ!

Може да разгледате с нас най-красивите италиански езера – тук. 
Ако искате да дойдете заедно с нас по адриатическата ни приказка – тук.Елате с нас да разгледате изключителната Съкровищница с копието на Лонгин – тук.Ако искате да разберете всичко, което знаем за Истанбул – тук.

Оставете коментар