Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Разходки из Италия – Верона

Един ден във Верона

Верона – град на любов, архитектура, въздействие и вдъхновение! След Триест посетихме и Верона! Не съм сигурна от къде да започна разказа си за този град. Радвам се, че го посетихме на Коледа, защото нямаше много туристи и направих снимки, изчистени от хора по тях, или поне няма толкова много.

Какво да видим във Верона

Арена ди Верона е най-запазената антична постройка във Верона. В миналото тук са се водели гладиаторски битки, а днес арената всяка година става дом на мащабен оперен фестивал, привличащ половин милион туристи. Тук за пръв път е представена операта „Аида“ на Верди. За да се запази традицията, операта е задължителна част от ежегодния фестивал на Арена ди Верона.

Впечатляваща, внушителна и въздействаща.

Понякога е трудно да се опише нещо, което просто трябва да се види.

Арена ди Верона беше затворена за посетители, успях да надникна с обектива.

В близост до площада на Арена ди Верона има много магазини и красоти, които ще ви оставят без думи.

Сградите на Верона са в готически стил. Ще се любувате на тесните павирани улички. До арена Ди Верона има и една прекрасна градинка, която реших да снимам и да ви покажа.

Площад “Деле Ербе”

След като обиколите площада около арената, можете да се носите по уличката водеща към  Площад “Деле Ербе” той се намира на мястото на древния римски форум в града. Предполага се, че името му идва от стария пазар, който се намира в близост.

Тук са и най-красивите сгради в готически стил – Търговският дом /1301 г./, който в Средновековието е служил за резиденция на гилдията, и градската управа – Ратуша, над която се издига 83-метровата кула Ламберти /1172 г./, наричана още Кулата с камбаните. Това е един от най- живописните площади в цяла Италия. Той изглежда така сякаш света изобщо не се е променил през последните 7-8 века.

Площад Синьори (Piazza dei Signori)

В близост е разположен и Площад Синьори (Piazza dei Signori), Верона. Поради историческото значение на площада в миналите времена като център на управление на града, на него се намират множество дворци и бивши административни сгради. Тук са разположени Палацо Трибунали (съдът), Палацо дел Капитано, Палацо дел Комуне, Палацо дел Говерно, който някога е бил дворец на фамилията Скалиджери, управлявала Верона между 13-ти и 15-ти век.

На площада се намира и сградата на Старото Кметство (Palazzo della Ragione), започнато през 1192 г. и реконструирано на няколко пъти.

Площада на Данте

Интересна забележителност в центъра малкия площад Синьори е статуята на Данте Алигиери,  издигната през 1865 г. Заради нея той неформално е известен и като Площада на Данте.

Най-съвършената в архитектурно отношение постройка на площад Синьори обаче е Лоджия дел Консилио (Loggia del Consiglio), дело на Фра Джовани Джокондо от края на 15-ти век.

Площад изпълнен отново с архитектура и невероятни изработки.

Къщата на Жулиета

Няма да пропусна и къщата на Жулиета. Не е тайна, че там имаше толкова туристи, колкото и до самата арена. Нормално, всеки вярва, че ако напише името на човека в когото е влюбен и постави бележката до статуята на Жулиета, ще стане чудо!

Улових един миг, в които нямаше тълпи около статуята. Във Верона има впечатляващи църкви и храмове, ако ви остане време, можете да ги посетите. Снимките вътре са категорично забранени, затова няма да видите снимки от храмовете вътре, а само отвън.

Във Верона хапнахме и пица, която имаше невероятен вкус, различен от пицата, която опитахме в другите градове. Бяхме толкова гладни, че за съжаление не я снимах. Но за следващите пътешествия ще се постарая повече и със снимки на храна. Това е една малка част от Верона. Мисля, че един ден ви е достатъчен, за да видите по-голямата част от архитектурата и красотите й.

Оставете коментар