Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Разходки из Италия – Падуа

Какво да видим в Падуа?

Падуа – градът, който ми въздейства най-много в това пътуване. В него вече ви разказах за Триест и Верона.
Странно е, но  е факт. Чувствата и емоциите не могат да се променят, особено ако са толкова силни. Още с наближаването на площада на Падуа, заобиколен от фигурите на различни исторически личности, се усеща духът на града.

Посетихме Падуа я късния следобед малко преди свечеряване. Падуа е град с богато историческо, културно, академично, духовно богатство. Духа на града се усеща, невероятно е!

Прекосявайки Прато де ла Вайе, който често се смята за най-големия площад в Италия. Централният парк е заобиколен от път и всъщност предсталява зелен парк на остров. Живописният канал го заобикаля като ров, прекосяван от четири моста и охраняван от прекрасни статуи. Това е много привлекателно място, с което градът се гордее и не трябва да го пропускате, когато сте в Падуа.

Малките улички, ще ви отведат към площада където се намира базиликата Сан Антонио.

Базиликата Сан Антонио – Падуа

Преди да посетим базиликата получихме много много интересна информация от екскурзовода. Свети Антонио е светец закрилник на децата. Той е бил благ, добър и човек и отличен оратор. Всяка година хиляди хора от Европа и целия свят идват на поклонение в храма, носейки снимки на болни деца. Поставят снимките в олтар в близост до мощите на Свети Антонио и се молят… Молят се за лечението на най-скъпите си същества.

В самата базилика беше забранено използването на камери и фотоапарати, затова няма да ви покажа снимки, но ще споделя, че за първи път в живота си посещавам такъв храм. Когато прекрачихме прага на базиликата, имаше Коледна литургия. Акустиката, куполите, хората, песента на духовниците… Неописуемо, пречистващо, одухотворяващо.

Именно това, което преживях докато обиколихме храма и това, което видях вътре направиха Падуа мястото, което никога няма да забравя! Когато напуснахме базиката, снимах куполите. Невероятно!

Ако имате възможност, не пропускайте да разгледате базиликата Сан Антонио отвътре. Влизайки във вътрешността й няма как да не се възхитите на прелестния й олтар. Над който се е трудил световноизвестния Донатело.

Статуя на Донатело

А сега ще видите нещо изключително красиво и ценно. На площада пред базиликата “Свети Антоний” Падуа, Италия, с цялото си величие стои конен паметник на венецианския наемен военачалник Еразмо да Нарни, наричан още Гатамелата. Счита се, че това е първата бронзова конна статуя, изработена след епохата на Античността. Тоест това е първия граждански паметник на Възраждането в Италия. Той е дело на ренесансовия скулптур и художник Донатело. Изработен е в периода 1446-1453 г. 

Докато е работил върху главния олтар на Свети Антоний, Донатело изработил и тази конна статуя. Тя е била поставена пред църквата в пространство, използвано тогава като гробище. И конят, и ездачът са вдъхновени от статуята на Марк Аврелий в Рим. И от гръцките коне на върха на венецианската църква „Свети Марко“. Тази статуя е предопределена да стане прототип на много последващи такива паметници. В тази връзка, ако сте почитатели на ренесансовото изкуство, препоръчвам ви да видите статията ми за Галерия “Уфици” – Флоренция тук.

Университет на Падуа

Едно от нещата, с които Падуа е най – известна, е вторият по възраст университет в Европа след този в Болония. Университетът е създаден в далечната 1222г от студенти и преподаватели на Болонския университет, които търсели по- голяма свобода в академичните си изяви. Част от известните учени на миналото преподавали в университета са Галилей, Коперник и Собиески. Университетът се гордее и с най – старата ботаническа градина в света, чието начало е сложено още през 1545г.

В центъра на града се намира и главната сграда на университета в Падуа – издигната за първи път през 1602 г. и модернизирана през 20-те години на минали век. Падуа ме впечатли! Хареса ми, че усетих такова въздействие!

Посетете града и усетете чарът и духът му!

Може да разгледате с нас изключителната Виена тук.
Ако искате да продължите заедно с нас разходката из Италия тук.Ако сте ценители на бирата и се питате, коя е най-добрата такава тук.Ако искате да знаете кои са нашите топ 10 плажа в Гърция тук.

Оставете коментар