Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Разходки из Италия – Триест

Един ден в Триест

Започвам една нова поредица от разкази за италианските градове, които сме посетили с моята половинка. Започвам с впечатленията си от град Триест. Той е първия град, който посетихме от Италия! Помислих си, че е невероятен и си казах наум: “След като тук е толкова пленително не ми се мисли как ще се почувствам във Верона, Венеция, Рим…” Ако сте чели и другите публикации описващи вдъхновяващите ми пътешествия, ще знаете, че мен ме впечатляват различните неща. Тук в тази публикация ще видите една малка част от забележителностите на този прекрасен пристанищен град. Ще ви покажа, това което ме впечатли.

Започвам с морските гари. Едни от любимите ми кадри, които се получиха на фона на залеза. Посетихме Триест пред Декември за Коледните празници. Сигурно няма да повярвате, но времето беше такова- слънчево!

История на Триест Италия

Триест е град в Североизточна Италия с население близо 300 000 жители, голямо пристанище в Триесткия залив. Градът е основан в най-древни времена. През 2-ри век е завладян и колонизиран от Римската империя. След римския период той попада под владение на различни държави в течение на хилядолетие. През 1382 година Триест става част от владенията на Хабсбургите. По-късно, през 18-19-ти век Триест се превръща в свободен проспериращ град, благодарение на корабоплаването, процъфтяващо по това време там. През този период Триест се превръща и в един от най-важните градове на австрийската империя. През 1918 година Триест става част от Кралство Италия. След Втората Световна война градът за кратко е столица на свободна територия, а от 1954 година отново е в пределите на Италия. Това е най-кратката версия на историята. Интересното, е че Триест е най-близкия до България град, само на 1000 км.

Градчето е пленително, спокойно, има типичните тесни улички и прекрасен градски площат, наречен Пиаца Унита.

Самия площад е заобиколен от бивши дворци, които сега се използват като административни сгради. Кметството.

На върха на часовниковата кула, която работи с точност, има разположени двама маври, които са до камбаната. Такива има и във Венеция, но за тях ще ви разкажа по-късно!

Архитектурата е удивителна!

Това е фонтан, който в този момент не беше активен, заради зимния сезон. Но така успях да видя цялата му красота.

Пиаца Унита е най-големия европейски площад с изглед към морето. Първоначално се е казвал Свети Петър. Около площада има три двореца, както спомена вече.

Триест – забележителности

Няколко интересни забележителности.

Посетихме и Римският амфитеатър Намира се в централната градска част, в подножието на хълма Сан Джуст. Понеже съм от Пловдив и Пловдивския амфитеатър е далеч по-голям и запазен, и активен, този не ме впечатли особено.

В една от уличките около площада се намира православната църква Свети Спиридон, която не пропуснахме да посетим.

Малките улички водят към по-малки площади с фонтани.

Има прекрасна пешеходна алея около пристанището, по която се разходихме и любувахме на прекрасния залез.

Няма да пропусна да ви покажа и Гранде канале на Триест!

Триест ме плени със спокойствието си, красотата и кафето, което опитах там! Ако имате възможност да пътувате до Италия, направете го. В следващите публикации ще видите още по-красиви, богата на история, архитектура и въздействие градове. Следете сайта за останалите ми публикации!

Може да прочетете разказа ни от посещението на Верона тук.
Ако се интересувате от пътуването ни до Прага тук.Прочетете и разказа ни от град Будапеща тук.
Ако искате съвет какво да опитате, когато отидете вАлбания тук

Оставете коментар