Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Сиена – град на Палиото, контрадите и емоцийте

Град Сиена – Италия

И ето ни вече в Сиена! Невероятен град разположен в сърцето на Тоскана. Събрал в себе си един нестихващ пулс, типичен за жителите на Ботуша. Огнена кръв, буйна страст, смирена вяра и уловим дух. Сиена ме спечели още на 10-тата минута, откакво започнахме обиколката с водача ни за града – Силвия.

За пореден път се убедих, колко е важно да има кой да ти покаже и разкаже. Да те пренесе в духа, бита, историята и кухнята на града. За мен специално, колкото и добро проучване да се направи за даден град, с идеята да го посетиш сам, няма да успееш да го опознаеш по този начин. Има разлика, когато професионалист ти разкаже, покаже и те зареди с емоцийте на града.

Точно това направи Силвия с нас, с емоции и сърцатост спечили цялата група, направи невероятна беседа в катедралата Успение на света Богородица. Показа ни районите на контрадите. Въобще днес имам да ви разказвам толкова много, че ми е трудно да започна. Но…аз вече започнах. Сиена е част от програмата, с която пътувахме. Тоскана и Венеция, по-конкретно градовете Венеция, Флоренция, Сиена, Сан Джиминяно, Пиза и Лука

Разходка по улиците на Сиена

Средновековна Сиена не може да се мери по популярност с останалите италиански емблематични градове като Рим, Венеция или Флоренция, но смело им съперничи по красота, история и забележителности. Намираща се в област Тоскана крие в себе си богата и славна история на повече от 10 века. Сиена е миксиран  шедьовър  от древна история, забележителна  архитектура и изкуство, средновековен дух, но  и неповторим романтичен облик. Тя се счита за най-добре запазеният Средновековен град в Европа. Разходката из красива Сиена, започна с усмивки и готовност да се поеме максимума от чутото и видяното.

Базиликата на Сиена, Сан Доменико

Започнахме от базиликата на Сиена, Сан Доменико. Датираща от 1226 година. Издигнатият параклис от западния край (вдясно, като влезете) запазва единствения неподправен портрет на св. Екатерина, нарисуван от нейната приятелка и съвременник Андреа Вани. В Cappella ди Санта Катерина (параклиса на Света Екатерина) са изрисувани със сцени от живота на светицата.. Всички, с изключение на дясната стена (където през 1593 г. Франческо Вани рисува Катрин, изпълнявайки екзорсизъм), са стенописи от 1526г.

Контрадите на Сиена

След базиликата се отправихме по уличките на Сиена и през отделните контради, с техните гербове, знамена, параклиси.

Сиена е разделена на 17 контради с имена, които са исторически символи за всяка от тях и с древни гербове, всеки от които има своя символ: орел, гъсеница, кукумявка, охлюв, дракон, жираф, таралеж, еднорог, вълчица, мида, гъска, вълна, пантера, гора, костенурка, кула, козя долина.

Отделните контради или райони са съседни. Всяко семейство е част от контрада.

Две контради носят титлите “имперски” пред името си.  Джирафа, чието мото е: “Колкото по-високо е главата, толкова по-голяма е славата”, получава своята титла през 1936 г., когато надбягването е посветено на италианската “империя” в Източна Африка (по това време войските на режима на Мусолини нахлуват там).  Тогава тази контрада печели Палио и получава наградата си лично от император Виктор Емануил II.  Другата имперска контрада – Таралежа, води началото си от времето на етруските.  Някои от контрадите пък носят пред имената си прозвището “благородни”, други – “първи”, и т.н.

Улиците са така оживени и пълни с един необикновен и непознат за нас дух. Да си призная, на мен ми хареса. Потопих се.

Кратка история на Сиена и банковото дело

С изненада узнах, че се озовахме пред Италианската банка Monte dei Paschi di Siena, която е най-старата все още действаща финансова институция в света.  Трезорът води началото си от благотворителната организация Monte pio di Siena, създадена през 1472 година от магистратите на града-държава Република Сиена. В настоящата си форма обаче Monte dei Paschi di Siena съществува от 1624 година, когато получава и официалния си статут на банкова институция и е приобщена към Великото херцогство на Тоскана, управлявано от фамилията Медичи. Херцог Фердинандо II Медичи предоставя държавни гаранции за вложителите на банката и им поверява управлението на държавните приходи от пасищата в региона Марема, откъдето идва и името на банката.

Винаги съм си мислила, че банковото дело води началото си от Флоренция и по-скоро от Медичите. Но сега узнавам, този факт. Това отново показва, че в древността Сиена и Флоренция са водили битки за надмощие, както в духовно, културно така и във финансовото дело.

Разходка из Сиена

По време на разходката, минахме и около къщата на Данте в Сиена.

След като написва “Божествена комедия” бива прогонен от Флоренция и той обикаля отделните градове държави на Италия.

Отсяда и в Сиена.

На тази снимка можете да видите две съседни контради.

Неусетно, пленени от красивата архитектура на Сиена се озоваваме и около една от най-впечатляващите катедрали, които съм виждала.

Стъпалата, по които се изкачихме за да стигнем до входа.

Предната фасада на катедралата. Cattedrale di Santa Maria Assunta

Наскоро качих в инстаграм снимки от тук, благодаря на всички, които ме следвате и харесвате постовете ми там.


Можете да ме последвате и  в Инстаграм- ТУК!
Редовно споделям нещо интересно в Инстаграм, така че ударете едно рамо и ме последвайте.

Сиенската катедрала „Успение на света Богородица“ (Duomo)

Тя е върховно проявление на  италианската готика, обект, който прави особено силно впечатление.

Катедралата е построена в периода 1220 г. – 1370 г., камбанарията е висока 77 м и е напълно завършена през 1313 г.  По външния и вътрешния вид са работили едни от най-значимите архитекти, художници и скулптори от Тоскана и Умбрия:  Дучо ди Буонинсеня, Якопо дела Куерча, Никола и Джовани Пизано, Донатело, Микеланджело Буонароти, Пиетро и Амброджо Лоренцети и др.

Групата ни пожела да посети катедралата и Силвия с огромно желание се съгласи да ни я покаже и разкаже! Благодаря ти, Силвия за невероятната беседа вътре. Без теб, това, което видяхме нямаше да ни докосне така силно. Разказа ни подробно за всичко, което видяхме.

Най-голямото богатство на катедралата е нейният под, осеян с прочутите мраморни панели, т.нар. интарзии, които са открити само от края на месец август до октомври.

Когато видял пода, Джорджо Вазари възкликнал: „Най-красивият, голям и великолепен под, който някога би могъл да бъде сътворен“.

Ние бяхме от щастливците, които видяха с очите си този гений на творчеството.

Сиенската вълчица.

Каквото и да ви разкажа за вътрешността на катедралата, това далеч не разкрива всяко красиво кътче вътре в нея.

Трябва да посетите Сиена и Cattedrale di Santa Maria Assunta.

В катедралата се намират едни много големи книги и фрески наречени: Фрески от живота на папа Пий II в библиотеката на Пиколомини в Сиенска катедрала.

Купулите, стенописите, изкуството…

Просто е изключителна!

Фреските на Пинтурикьо от библиотека Пиколомини.

Мраморната инкрустация на пода изобразява Еритрейската сибила.

Творби на младия Микеланджело Буонароти в Сиенската катедрала.

Зная, че колкото и красиви да са снимките и колкото и старателно да обяснявам, не е същото, като да се види и почувства там на място.

Тази катедрала е магична, повярвайте! Посетете я, съветвам ви.

След магичната и въздействаща атмосфена на катедралата се отправихме към сърцето на Палиото.

Пиаца дел Кампо

Тук се провежда заветното Палио. Сега ще ви разкажа малко повече за Палиото.

С около 700 годишна история, палиото е страст, начин на живот. Два пъти в годината – на 2 юли и на 16 август, старинният италиански град Сиена е обхванат от еуфорията на традиционните конни надбягвания Палио. Те водят началото си от времената на мрачното Средновековие, отпреди повече от 7 века. Около празника Успение Богородично в чест на Пресветата Дева се организират конни надбягвания на местния площад Пиаца дел Кампо. Тази традиция в Сиена е запазена до днес благодарение на 17-те контради , които всяка година организират отново и отново това състезание.

Сиена Палио

Самата подготовка за Палио започва месеци преди състезанията.  Всяка контрада избира хората, които ще я представляват на фестивала.  Капитан отговаря за парите на контрадата и за стратегията при подготовката и надбягването; барбареско се грижи за коня от момента, в който е избран;  компраса (облечени в костюми представители на контрадата, които участват в парада преди надпреварата);  двама паджо маджоре (знаменосци);  дуче (облечен в доспехи конник, който символично представя военните командири от миналото).

След като са избрани главните действащи лица в очаквания спектакъл, през следващите месеци всяка свободна минута е посветена на планиране, заговори, тренировки и репетиции за предстоящото Палио.  Следва подборът на контрадите, които ще участват – от 17-те се избират само десет.

И тук на този площад се извършва това състезание. Публиката е неудържима. Представете си какво нещо ще е само. Може да потърсите клипове от Палио. И нещо интерсно, ние бяхме дни след последното Палио, където на финала преминава кон без ездач. Печели контрадата коня без ездач! Представете си какво нещо се е случило в Сиена в този ден!

Навсякъде из града имаше снимки на печелившият кон.

Какво да опитаме в Сиена?

Сиена изкушава и със своята кухня. Скоро ще ви разкажа и за тези специалитети.

В Сиена се ражда и един мой любим десерт, познат като Панфорте.

Не пропускайте да го опитате. Ние го опитахме и си взех за вкъщи от него. Аз успях да го направя и може да видите рецептата за него в сайта ми Домашни вкусотии ето тук.

За финал

Благодаря на водача ни в Сиена – Силвия, която беше страхотна. Тръгнахме от Сиена вклюбени и малко тъжни. Тъжни, че я напускаме така скоро. Влюбени в една страст, която този град носи. До нови срещи, Сиена!

Може да разгледате с нас красивия остров Корфу тук.
Ако искате да дойдете с нас на разходка в град Пераст – тук.Елате с нас да разгледате Пратера във Виена тук.Ако искате да разберете всичко, което знаем град Коня тук.

Оставете коментар