Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Тунис – пустинята Сахара

Пустинята Сахара: двудневна екскурзия с нощувка в оазис в пустинята

Без да преувеличавам и омаловажавам всяко едно пътуване и преживяване, това е любимото ми и незабравимо до този момент приключение.
Както споменах и в предишната част от историята ми за Тунис или почивка в Тунис.
Аз тръгнах най-резервирана към тази дестинация от трима ни.
Благодарение на много фактори, а може би един от най-важните е, че умея да се наслаждавам на моментите и да ги ценя, в комбинация от екзотиката на пустинята, гида ни по време на този тур, Сабри ако четеш това ти благодаря!

Началото

Това двудневно приключение е в моята лична класация за преживявания.
Ще споделя, че в това число е полета с балон над Кападокия, гмуркане в пещерите  на Йонийско море и още наистина незабравими изживявания, за които съм безкрайно благодарна, че са част от живота ми!

Но Пустинята Сахара ме докосна сериозно и зае челни позиции. Колкото и добре да опиша и разкажа това преживяване в Сахара, няма да е достатъчно силно, за да опише емоциите, които носи тази екскурзия.
Така, че доверете ми се и ако запазвате море в Тунис и ви предложат тази екскурзия до Сахара, направете я и се отдайте напълно на преживяването.
Струва си всяка стотинка, всеки час липса на сън, всеки градус температура, които ще усетите в сърцето на тунизийската Сахара.
Пиша и емоциите вземат превес над мисълта.
Екскурзията е много богата на красоти и емоции.

Потегля се от курортните градчета на крайбрежения средиземноморски Тунис и постепенно се навлиза в сърцето на страната, като се преминава през различните региони на страната. Ще видите китни маслинови гори, после ще започнете да навлизате в пустинята и пейзажа ще се смени, ще посетите уникални по рода си места, ще нощувате в оасис, ще яздите камили, ще стигнете до пресъхналото сахарско езеро, ще стигнете до снимачната площадка на “Междузвездни войни”, ще се отправите по безкрайните пустинни пейзажи достигайки територията на Алжир.
Само на няколко километра от Алжир се намира и уникалния планински оазис, който ще ви остави в ступор от удивление, как е възможно това?
Ще се насладите на наистина сладки фурми, ще видите как се отглеждат и постепенно ще се върнете в крайбрежните градове на Тунис.
Елате с мен и знайте, че на място е много, много по-вълнуващо отколкото мога да го пресъздам аз.

Началото или ден първи!

Екскурзия до Сахара започва със събирането на желаещите и записали се за нея от хотелите в различните градове.


Съвет:

Вземете си вода от хотела, вземете си много вода, защото ще ви е нужна.
По пътя ще имате възможност да си купите, ако сте забравили, но сложете задължително няколко бутилки вода в багажа си с вас.
Все пак ще достигнете места с температура 50 градуса.
Сега да споделя нещо много важно. Автобусите, с които пътувахме бяха идеално климатизирани и в тях температурата е супер, но слизайки от автобуса за почивка или за посещение на обект си е топло, много топло и тогава водата трябва и ще свършва бързо.
Не се плашете, това е част от преживяването. Заедно с вода, носете очила и шапка.

Посещение на римския колизеум в Ел Джем

Първата спирка от пътуването включва посещение на римския колизеум в Ел Джем.
Ел Джем (El Djem) е арабското име на древноримския град Тисдрус. Този древен град се намира в Централен Тунис.

Ел Джем е бил построен от римляните и най-вероятно е бил един от основните центрове на гладиаторски състезания по онова време. Към днешна дата той е сред най-запазените и на второ място по големина в света.

В миналото тази грандиозна арена за гладиаторски битки е събирала близо 30 000 зрители.

Построен е от проконсул Гордиан около 238г. сл. Хр., а днес това място е арена на ежегодния летен Музикален фестивал на симфоничната музика.

Поради отличното си състояние, ЮНЕСКО провежда кампания през 1979 г. за включването му в списъка на световното наследство заедно с град Ел Джем.

Около колизеума има търговска уличка, която предлага различни сувенири, сладоледи и вода. Това е едно отлично начало на тази незабравима екскурзия.

Втора спирка по маршрута е град Матмата

След посещението на Ел Джем се потегля още в сърцето на страната към домовете на берберите. За наше щастие нашия гид Сабри е с берберски произход, изключително ерудиран и интелигентен човек, който цени корените си.

Той представи подобаващо и по традиционен начин Тунис. Един от най-добрите гидове, които сме имали до сега в пътуванията си. Посетихме град Матмата.

Бербери в Тунис

Матмата е малък берберски град. Интересното около града е, че местното население живее в традиционни подземни структури.

Те са образувани чрез изкопаване на голяма яма в земята. Покрай нея се изкопават изкуствени пещери, които са използвани като стаи.

Историята на мястото е доста интересна. В миналото никой не подозирал, че в областта на Матмата живеели хора. Разказвали се само легенди от поколение на поколение. По време на римската империя, били изпратени египетски племена да направят своите домове в този регион. Началото на една от Пуническите войни било дадено разрешение да се убиват всички хора, по пътя на войниците.

Именно това накарало хората да се скрият в жилища под земята. Тъй като те предпазвали домовете и семействата си, понякога се налагало да излизат и да ги бранят.

Понеже никой не подозирал за хората се разказвали легенди, как излизало чудовище от дебрите на земята и убивало войници. За съществуването на Матмата се разбрало през 1967г. Тази година имало доста обилен дъжд, с продължителност 22 дни. Много от жилищата били разрушени. Тогава местното население се обърнало към властите в Габес.

Били построени жилища, но оттогава мястото се превърнало в туристическа забележителност.

Да се докоснеш до тези хора, които и до ден днешен живет по този начин е удивително. Опитахме храната им. Берберски хляб току-що изпечен, тунизийски домашен зехтин, който е страхотен, мед и бадеми. Това имат и с това посрещат гостите на домовете си.
Наистина вкусна, питателна и здравословна храна. Може би затова и има толкова много дълголетници сред населението на града. Ако се питате какво задължително да опитате когато сте в Тунис – тук.

След посещението на берберските домове, имахме и традиционен бреберски обяд в един много прохладен местен ресторант.

Храната беше топла и невероятно вкусна. Поднесеха наистина традиционни ястия, които бях набелязала да опитам и това ме направи изкключително доволна и заради храната. Винаги правя проучване за традиционната храна на страните, които посещаваме и се старая да опитам повече от списъка ми. По време на това пътуване опитах много и съм доволна.
Ще опиша какво да опитаме в Тунис в отделна статия.

Град Дуз

През късния следобед на първия ден пристигнахме в град Дуз.
Дуз е град в южната част на Тунис, известен като “вратата към Сахара”.

Наричан е “крайният палмов оазис”, тъй като в района има над 500 000 палмови дървета, и е основен производител на фурми “диглат нур”. В предишни времена е бил важна спирка по трансахарските керванни пътища. Днес той е дестинация за туристите, които се интересуват от разглеждане на пустинята, и отправна точка за пустинни преходи с камила, мотоциклет или автомобил.
Отседнахме в хотела Сахара Дуз.

На мен ми хареса, макар, че в сравнение с хотелите по крайбрежието е доста различен. но така типичен за района. Все пак се намира в пустинята в един от оазисите. Така, че като се вземе това впредвид си е супер.

Тук в този хотел опитах и едно ястие, което се превърна в моя топ от тази дестинация. Дори пресъздадох рецептата за него.
Какво да ви кажа, потопих се сериозно и се насладих на всяка глътка пустинен въздух, горещ, пясъчен и плещ емоции.

На мен хотела ми хареса, само ще споделя, че за да продължи нашето приключение на следващия ден трябваше да станем в 2 през нощта, защото 3 се потегля от хотела. Та в 2и 30 имахме топла закуска, не сух пакет, а закуска като палачинки и топли закуски, които персонала приготвяше пред нас за нас. Според мен това трябва да се оцени подобаващо, защото и сух пакет би бил решение, но те са решили да приготвят прясна и топла закуска на гостите си. Спечелиха ме.

След настаняването в хотела, имате малко време преди да се отправите на пътешествие с камили в пустинята. То е по желание и се заплаща допълнително.

През юни 2022 година това удоволствие ни струваше 15 евро на човек.
Рая и аз се възползвахме.

Ако ще го правите ви съветвам да си сложите очила, шапка и по възможност шал на устата, защото все пак се навлиза в пустинята и има пясък, който се рее около вас.

Приключението продължава около час, така че виждате и залеза в пустинята.

Незабравими моменти!

След това преживяване се освежихме и вечеряхме.


Признавам си, че си легнахме рано, за да може да се наспим до 2 часа, но аз от емоции не мигнах почти. Емоциите и еуфорията ме завладяха и мога да кажа, че и сега докато пиша тези думи, ме обхваща същата емоция и вълнение.

Ден втори!

Още повече адреналин и емоции

Както казах няколко пъти, станахме в 2, закусихме и потеглихме към пресъхналото солено езеро Шот ел Джерид.

Шот ел Джерид

С площ от повече от 2700 квадратни мили. Шот ел Джерид е солено езеро, което се намира в централната част на Тунис и е само на 150 км от границата с Алжир. Шот ел Джерид е второто по големина езеро в Сахара след Чад. Заради климатичните изменения (температура достигаща до 50 градуса) водата в езерото се изпарява и остава само солта на дъното.

Езерото е използвано за терен на много филмови продукции. Един от тях е “Междузвездни войни”, където повърхността на езерото е използвана за пресъздаване на Марс.

Там на това местенце, посрещнахме изгрева и той беше пленителен и невероятно красив. Точно, заради изгрева и уникалният момент, който се получава си заслужаваше ставането толкова рано.

След тези незабравими мигове се насочихме към следващото приключение.
Още докато температурите бяха поносими се натоварихме на джипове и започна нашето сафари с джипове в пустинята.

Поехме по пътя на рали „Париж-Дакар”

Нашето екстремно джип пътуване. Не съм предполагала какъв адреналин ще усетим в тези джипове насред пясъците на пустинята. Рая и Веско, другото дете с нас в джипа буквално се накефика максимално. Може да видите клипчетата ми в социалните мрежи. На живо е много по-вълнуващо.
С джиповете се озовахме и на така популярната снимачна площадка на “Междузвездни войни”. За феновете на филма си е топ приключение.

Около декорите има парчета с всякакви пустинни вкаменелости, дъги и какво ли не.

Има и деца, които предлагат снимка с пустинна лисица, Рая се снима.
Каза, че животното е изключително кротко и пухкаво.

Шебика

След кратка разходка из декорите на междузвездни войни се качихме отново на джиповете и отпътувахме в посока Алжир.
На 4 километра от границата с Алжир се намира оазиса Шебика.

Шебика е планински оазис с годна  за пиене вода, която си проправя път през скалите.
Около водата има красиви палми, а гледката е достойна за възхищение.
Красота, която пленява и се помни винаги.

След приятната пауза на това местенце, ароматно кафе и типични сладкиши се отправяме обрано на път.

Град Кайруан


Преди това има спирка за обед в град Гафса, отново традиционен тунизийски обяд в чудесн ресторант. Към късния следобед се пристига в град Кайруан – свещен град за мюсюлманите, в който е построена първата джамия в Африка.

Посещение на град Кайруан

Кайруан е град в Северен Тунис, административен център на провинция Кайруан. Той е най-святото за мюсюлманите място в Магреб и четвъртият по значимост град за исляма. От 1988 г. е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Кайруан е основан през 670 г. от Укба ибн Нафи на мястото на стара византийска крепост с цел създаване на плацдарм за арабско завоюване на Северна Африка. След основаването му градът става жертва на постоянни нападения от бедуините от племето хилал, което принуждава местната власт през XI век да премести столицата на арабско-мавърски Магреб в Тунис. Оттогава насетне той се развива и оформя като отделен от столицата търговски град. 

В Кайруан са запазени много джамии, сред които е съборната джамия, издигната заедно с града през 670 г. Зданието наподобява крепост с 35-метровото си минаре, което е паметник от епохата на Аглабидите. Материалите за нейното изграждане са взети от разрушения от арабите Ел Джем.

Има и посещение на търговски център за желаещите да се снабдят с подаръци от Тунис. Екскурзията е така планирана, че се пристига в хотела за вечеря и почивка.
Признавам си, че и през тази нощ трудно заспах, защото емоциите бяха на макс, а уморта не взе превес.
Приятели, това е моята история от нашето приключение в Сахара.
Ако разказа ми ви е харесал, то знайте, че на живо и на място е хиляди пъти по-добре и по-невероятно.
Така, че правите ли море в Тунис, запазете и тази екскурзия, тя ще ви даде много емоции и незабравими преживявания, които  е помнят цял живот.
Очаквайте скоро още разкази от очарователния Тунис.


Оставете коментар