Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Адриатическа приказка, Дубровник – Хърватия

Един ден в Дубровник

Дубровник – за този град думите ми не стигат. Не стигат да опиша чувствата на  възхищението ми, трепета, историята, културата и обществото там. Отлагах тази публикация, защото наистина не мога да подредя всяка мисъл, спомен, снимка от там в логическа последователност. искам да опиша всичко, за да не пропусна нещо важно, нещо красиво.

Ще започна от начало. Екскурзията ни включваше Дубровник, посетихме го на третия ден. Тръгнахме от Будва, преминахме през Котор, Пераст и още доста малки китни градчета по Которския залив. Прекосихме залива с ферибот, пътуването продължи около 10 минути (с ферибота), но гледките бяха прекрасни. Ето няколко снимки от ферибота.

Не след дълго преминахме границата и се отправихме към Дубровник.

По пътя се описва страхотна гледка от високо, но не успях да направя снимки.

Дубровник е удивителен град, претърпял няколко големи разрухи през годините. Успял да се възстанови, след едно разрушително земетресение през 1667г. Наскоро гледах страхотна поредица описваща удивителната история на града, може да я намерите и изгледате. Няма да изпадам в исторически факти. Ще споделя моята история и преживяване там.

Тези стени са първото нещо, което ще доближите когато тръгнете към стария град.

Разходка в Дубровник

Знайте, че паветата по улиците на стария Дубровник се пързалят много и има опасност да се подхлъзнете и да паднете. Настилката се е изтъркала от милионите туристи, които посещават града всяка година.

Слизайки по стълбите, виждате крепостните стени, които са така впечатляващи и днес. Ако ви остане време от обиколката, след като заплатите такса, можете да се качите и да направите разходка по стената отгоре. Така ще имате възможност да видите града и околностите от стената му.

Ние не се качихме на стената, а екскурзоводката ни, която беше меко казано перфектна, сподели да не качваме и на лифта. Има лифт, който също след заплащане на определена такса ви качва на съседния хълм.

Ние решихме да се потопим в уличките на града, да посетим известните храмове и да изслушаме професионалния екскурзовод.

Обиколката с нашия гид, отне около 30-40 минути и беше като потапяне в историята на града. Изчерпателна и опознавателна.

Дубровник – стар град

Това е входа на града, аз лично се изненадах от хилядите хора, движещи се по улиците на Дубровник. Опитах се да снимам така, че на снимките да няма много фигури и най-вече глави на хора.

Обиколката ни започна от популярната градска чешма, не успях да я снимам, защото имаше струпани десетки хора, които опитваха студената питейна вода на Дубровник. Това е едно малко фонтанче, копие на градската чешма.

Разхождайки се по главната улица позната като Плаца или Страдун, ще видите църквата Св. Спас, ще се впечатлите от архитектурата й.

Ще видите пред очите си невероятна архитектура.

На единия площад в близост до храма и патрона на града Свети Влас,

се намира и статуята на рицаря Орландо.

Колоната на Орландо е сред най-прочутите забележителности в стария Дубровник. 

Издигната е през 15-ти век на площада под Часовниковата кула. Според една от легендите статуята на Орландо е направена в чест на воина, чиято флота през 9-ти век разбила Сарацините край Локрум и сложила край на 15-месечната обсада на града. Според друга теория подобни каменни статуи са били издигани като символ на защитата от краля във всички по-големи градове – част от Унгарско-Хърватското кралство.

Часовниковата кула впечатлява с точността си и годините си.

Колоните на кметството.

Из уличките и площадите на Дубровник

Когато прекосите площада с рицаря, ще можете да минете  през една от малките порти, които ще ви отведат на кея.

Неописуема гледка и красота.

Трябва малко да повървите около стените на крепостта и ще видите остров Локрум.

Спонза е един от архитектурните символи на Дубровник и съответно попада сред най-интересните и любопитни градски забележителности. Намира се в единия край на улица Страдун, под Часовниковата кула.

Музей, църкви, площади, градски пазар, отрупан с продукцията на местни търговци.

Препоръчвам да си вземете информационна туристическа карта, за да се ориентирате по нея, кое място да посетите.

Ние успяхме да се потопим в малките улички на Дубровник, седнахме да обядваме в едно ресторантче, разположено на малка тясна улица. Опитахме прясна риба и пихме по една бира.

Точно в това ресторантче открих един нов вкус за мен и след това го пресъздадох.

Ще ви споделя, че в сметката във всяко едно заведение в Дубровник има включена такса “сервиз”, имайте го в предвид или попитайте преди да седнете каква е стойността й, за да не сте изненадани.

В града е типично да се разхладите със сладолед, ще видите огромните опашки около сладоледените витрини. Сладоледа е неописуемо вкусен, опитайте го. Повярвайте ми, че няма да усетите кога ще изтече времето ви в този приказен град. Имах чувството, че мога да живея там, обикнах го.

Ако все още не сте посетили Дубровник, съветвам ви да го направите.

Може да разгледате с нас изключителната Златна Прага тук.
Ако искате да се разходим заедно по улиците на Сараево тук.Ако сте ценители на Ренесанса, то Уфици Флоренция е вашето място тук.Ако обичате екзотиката, заповядайте в град Коня – тук.

Оставете коментар