Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Адриатическа приказка: Котор – Черна гора

Котор, Черна гора

Веднъж по един телевизионен канал видях реклама на град Котор. Живописните планински пейзажи, старинните крепостни стени, неописуемо красивия Которски залив, всички тези красоти ме впечатлиха толкова силно, че пожелах да видя всичко това със собствените си очи. Фенове сме на тази телевизия и когато пускаха краткия филм, аз все казвах на Светослав, виж колко е красиво, трябва да отидем. Един ден той ме изненада с резервирана екскурзия до Котор.

Деня, в който посетихме Котор имаше облаци, дъжд и вятър. Но лошото време не ни попречи да се качим по стените на стария Котор

и да видим красивата картина разкриваща се пред очите ни – Которския залив!

Котор – стар град

Крепостните стени, които обграждат Стария град на Котор, са широки до 15 м и високи до 20 м. Те са умело допълнение на естествената защита, която предоставят стръмните скали на хълма Свети Иван. В Стария град може да се влезе през три порти. Основна е Морската порта, която е изградена през 1555 г. 

Отляво на нея има релеф на Свети Трифон и умален модел на града, а отдясно – готически релеф на Дева Мария и Христос. Северната порта е доста по-малка, изградена е през XVI век в чест на победата над османците. Южната порта се е състои от сложен механизъм от три реда врати, построени в различни периоди.

Главният вход на старият град ме посрещна с тържествена царственност. Над входа се открояваше голям герб. Преминавайки тежките порти се озовахме на старинен площад, познат като Оръжейния площад в единия край на който се издигаше часовникова кула. „Чуждото не искаме, своето не даваме“ пише над свода, подписано от Тито. Смесица от бароков и готически стил. Архитектурата на сградите е подчертано венецианска. За повече от триста години, Котор е бил под властта на Венецианската република. Не пропускайте катедралата “Свети Трифон”,

романските църкви “Свети Лука”, “Света Ана”, “Света Мария”, готическата църква “Свети Михайло”, както и църквите “Свети Никола” и “Света Клара”. На площада срещу Морската порта се намира часовникова кула от XVII век. След земетресението от 1979 г. остава леко наклонена на запад.

Крепостта “Свети Иван”

Намира се на хълма Свети Иван, на около час път от Котор. До нея ще стигнете, ако последвате крепостните стени на града. В този си вид е съхранена от времето на доминацията на Венеция през XV век, но основите й са положени от римския император Юстиниан. По пътя към крепостта се отбийте в църквата “Дева Мария на Изцелението”, която е издигната от жителите на Котор, които оцелели от чумата през XVI век.

Богородица на Скалата

Туристическите агенции предлагат разходка с корабче до изкуствено създадения остров Богородица на скалата

и острова Свети Георги

Свети Георги се нарича още острова на кипарисите и на него няма практика да се спира, не е обитаем.

Госпа от Шкрпела (Богородица на Скалата). Госпа от Шкрпела представлява интерес с това, че е единственият изкуствено създаден остров в Адриатика. През 1452 година на него е построена църква на скала, върху която двама моряци от Пераст открили рисунка на Света Богородица.

Църквата е малка и има своята чудата икона. Историята е следната: Църквата била построена през XVII век и служела (може би още служи) и на католици, и на православни. Притежава десетки творби на ренесансови художници от Пераст и Италия, а бродираната с коси цели20-25 години икона от Jacinta Kunic-Mijovic се пази в музея.

Бродирала 600 до 700 бода на квадратен сантиметър! Легендата разказва, че когато довършила гоблена, жената ослепяла. Умряла, без да дочака съпруга си. В по-милостив вариант на легендата се казва, че морякът се върнал тъкмо когато тя довършила произведението си.

Впечатление прави вратата на църквата, която илюстрира носенето на камъни до острова.

Разходката с корабче до острова, заедно с обиколката отнема около 2 часа, но си заслужава.

За финал

Жалко, че имаше порой и не се насладихме на красивите пейзажи около нас.

Щастлива съм, че имах възможност да посетя и да се потопя в историята на Котор!

Може да разгледате с нас красивото италианско езеро Маджоре тук.
Ако искате да дойдете заедно с нас в Милано тук.Елате с нас да разгледаме изключителната Съкровищница на Хабсбургите тук.Ако искате да разберете какво да опитате в Прага тук.

Оставете коментар