Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Град Лука – Италия

Какво да видим в Лука?

Лука се намира на 26 км. от Пиза, за която може да прочетете тук. Невероятно градче, което впечтлява с архитектурата и духът си. Лука е запазил много следи от миналото си: църкви, замъци, площади и улички.

Именно те придават чара на това малко градче, което като че ли съвременният градски стил го  е пощадил.

На територията на Лука са съхранени над 1500 църкви, построени в епохата  на Средновековието и десетки  дворци. За център на града се счита „Пиаца Меркато”, чиято овална форма повтаря формата на древноримския амфитеатър, който се е издигал тук в древността.

Лука се слави с първото музикално училище, което датира още от 787 г.

През 1743 г. се ражда Луиджи Бокерини, композитор, който съживява камерната музика през XVIII век. Тук през 1858 г. се ражда световно известният композитор Джакомо Пучини , автор на  „Тоска”, „Мадам Бътерфлай”, „Бохеми”, „Манон Леско“ и „Турандот”.

Базиликата Сан Микеле ин Форо

Именно тук в тази базилика станахме свидетели на рецетицията на концерт по музиката на Пучини.

В един момент просто седнахме и оставихме магията да ни завладее. Акустиката на църквата, музиката, всичко това създаде у нас една незабравима емоция от чувства.

”Сан Микеле ин Форо” е римокатолическа базилика. Построена е върху древен римски форум. За първи път за нея се споменява през 795 г., след което е възстановена през 1070 г. от папа Александър II. Посветена е на Архангел Михаил. Забележителна е катедралната фасада, с множеството скулптури, от които повечето са преправени през 19 век. На върха на сградата се намира статуята на Архангел Михаил, обиколен от два ангела.

Какво да опитаме в Лука?

В Лука ще се потопите в един красив град с аромат на вино и вкус на сладолед.

Имам си навик всеки ден докато съм в Италия да хапвам джелато и да пия кафе. Кафето изпих в Пиза, сладоледа остана за Лука. Най-вкусният сладолед, до сега който съм опитала. Джелатерията се намира в близост до площада.

Вземете си сладолед и се разходете по уличките на Лука.

Послушайте уличните музиканти и ако ви поканят да дегустиране нещо, приемете.

За финал

Лука ми хареса толкова много, че времето изкарано в града ми се стори като един миг.

Не ми се тръгваше от там. Не си мислите, че с Венеция, Пиза и Лука, програмата се е изчерпала. Не е! Следете блога, защото предстоят най-вкусните и най-вълнуващи истории от това приключение в Тоскана!

Може да разгледате с нас красивото италианско езеро Маджоре тук.
Ако искате да дойдете заедно с нас до град Котор тук.Елате с нас ако сте почитатели на качествената бира, до град Пилзен тук.Ако искате да разберете какво е да си на море в Тунис тук.


Оставете коментар