Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Да се завърнеш във Венеция

Венеция

Още когато посетих Венеция през онзи Декември на 2017 година знаех, че ще се върна отново в този вълшебен град. Докато подбирах снимките си от това посещение се запитах, защо Венеция е сред мечтаните дестинации? Защо когато човек се върне там, със същото удивление се потапя в града отново? Ами, защото колкото и да се смята, че Венеция е комерсиален град, клише и т.н., аз не съм склонна да се съглася с тези твърдения!


Където и да попаднете в града, вие ще видите уникална архитектура. Ще попаднете на канал с малко китно мостче, ще попаднете на усмихнати хора. На влюбени…атмосферата на града е магична. Замислих се, че всеки един град в Италия е невероятен, но за да видите сградите, катедралите, миналото, трябва да отидете до конкретно място. А тук във Венеция, целият град е интересен, изпълнен с красота и романтика.

Днес ще споделя с вас впечатления от второто ни посещение. ТУК можете да прочетете повече исторически факти и първите истории, които споделих!

Екскурзия до Тоскана и Венеция

Около празниците през септември, решихме да посетим организирано Тоскана и Венеция. И по-конкретно градовете – Венеция, Флоренция, Сиена, Сан Джиминяно, Пиза и Лука.

Приключението ни започна с града на любовта. Като видях лагуната  и неописуеми емоции ме завладяха. Харесва ми, че програмата е направена така, че пристигнахме в града преди тълпите от други туристи. Така успях да си снимам на спокойствие някои от любимите ми здания.

Моста на въздишните Венеция

Моста на въздишките. Тези въздишки не се свързват с любовни истории, а по-скоро с последно сбогом. Този мост свързва сградата на съда със затвора. Тук за последен път близките на осъдените са могли да ги зърнат.

Когато пристигнахме сутринта имаше облаци и реших, че отново ще ни вали във Венеция, но за щастие времето се оправи и беше страхотно. Беседата започна пред двореца на Дожите.

После преминахме през важните сгради и постепенно се потопихме в атмосферата на града.

Разходка из Венеция

На снимките ще видите хиляди хора, но тук в този град е така. Дори в момента има една нова мода сред влюбените. Идват да се женят във Венеция.

В този ден имаше поне 10 двойки, които аз видях. Вече имам няколко идеи за нашата десета годишнина от брака. Но все още няма да я споделям, че на Светослав може да му стане лошо от това желание. Така, че ако ви предстои сватба, помислете дали да не направите фотосесията в най-романтичния град на света.

Не пропускайте да посетите базиликата Сан Марко. Тя ще ви впечатли.

Не само вас, а и хилядите дошли да видят тези красоти.

Площада Сан Марко Венеция

Тук са едни от най-старите кафенета в Европа. Ако желаете да седнете на кафе, то не е 1,5 евро, ами може да достигне доста висока стойност.

След това се насочихме към Риалто.

Понякога се питам, колко здраво е построен, защото на него винаги има стотици хора, а може и хиляди.

Риалто Венеция

Намерете местенце на моста и се полюбувайте на гледката.

Въпреки всички около вас се спрете и усетете ритъма на Венеция, канала, гондолите, музиката, която се чува от близкото капанче.

Ще усетите, че сте пленени, разбира се, само ако го желаете. Съветвам ви, когато пътувате, оставете негативните погледи вкъщи.

Отворете широко очи за красотата около вас, чуйте историята на мястото, разходете се, опитайте храната. Погледнете и вижте всичко това около вас.

Ако тръгнете от Риалто в посока към пазара ще отидете до Академията и до един дървен мост. От там ще се любувате на такива гледки:

От тук ще видите куполите на прекрасната Санта Мария дела Салуте.

Базилика Санта Мария дела Салуте

Базиликата е построена в знак на благодарност към божията майка след избавлението на града от чумата през 1630 година. Тя е изградена върху 1000 дървени подпори на входа на Гранде канале.

След малко снимки и кратка почивка се вънахме към площада Сан Марко. По пътя си взехме кафе и джелато. Ето кадри от малките китни улички и тесни канали.

Маските, типички за града.

Свежи продукти от пазара

Както ви казах, навсякъде в този град има красота, цветове и музика.

Разходката с гондола струва 80 евро и могат да се качат 6 човека, което прави едно приемливо заплащане за тази услуга.

Вземете сладолед и седнете до тесните улички-канали.

Ще видите риба и преминаващи гондоли.

Може би е редно да споделя, че въпреки масовото твърдение, че Венеция мирише на канализация, не е така.

Венецианците са отстранили тази екстра от града.

Всъщност сега се усеща аромата на вкусна храна.

Камбанарията на площад “Сан Марко”

Понеже сме посещавали Базиката Сан Марко, решихме да се качим на камбанарията към нея.

Камбанарията на площад “Сан Марко” е прочутата тухлена камбанария на Венеция, 100 м висока плюс ангела. Камбанарията на Венеция стояла тук 1000 години, преди да се срути ненадейно през 1912 г. Незабавно е възстановена. През ХV в. духовниците, уличени в неморално поведение, били затваряни в дървени кафези и спускани от кулата. От там се наредихме на опашка, която вървеше доста бързо, за 10 минути по-късно се качихме и панорамата на града се разкри около нас.

Това е остров Сан Джорджо Маджоре

През 902 г. островът е предоставен на монах- Бенедиктинец Джовани Морозини, където той построил манастира и станал първият игумен. При Наполеон манастирът бил ликвидиран и поставен гарнизон. През 1954 г. правителството прехвърлило манастира на фондация Чини, която възстановила всичко. От тук се вижда част от Двореца на дожите.

Часовника с маврите. Тези маври все още са активни и бият камбаните, които се чуват из целия град.

Отново поглед към входа на Канале Гранде.

Именно тук през 1600 година Галилео Галилей демонстрира пред доджа на Венеция функцийте на конструирания от него телескоп.

Хубаво е да видиш тази красота и от тук.

Изкачването е с асансьор, така че пригответе само 8 евро за билет.

След тази гледка се отправихме към лагуната. Денят беше страхотен и му се насладихме.

За финал

И към финала на моя разказ ще ви кажа, че Венеция не е клише.

Този град е единствен в света, запазил се и до днес…пленителен, романтичен…

Колкото и да не сте по романтиката и тези неща, там ще усетите, че духът на града е такъв и неусетно ще се хваните за ръка с любимия човек и ще се насладите на изпълнението  на уличните музиканти, а накрая сами няма да се познаете…

И зная, че ще се върна отново, защото тук всеки път е различно. Всеки път по-силно заобичваш и сърцето бие в по-ускорен ритъм…

Радвам се, че изпитах всички тези емоции, а колко от тях не успявам да опиша… И така, скоро ще споделя и другите впечатления от тази програма.

Може да разгледате с нас красивото италианско езеро Гарда тук.
Ако искате да дойдете заедно с нас в Дубровник тук.Елате с нас да разгледаме красивия град Будва тук.Ако искате да разберете какво да опитате в Истанбул тук.

Оставете коментар