Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Екскурзия до Албания – Круя и Тирана

Един ден в Круя

След разказа за посещението на град Берат, който е тук, настъпи момента да споделя с вас и интересните преживявания и малко история за град Круя и националния герой на Албания. Ако ви е интересно какво да опитате в Албания – разгледайте тук. Ще започна разказа си с град Круя.


Името на града произлиза от албанската дума kroj, която означава извор

Градът е наситен с история и чар.
С приближаването на стария град се вижда и крепостта, която заема стратегическо място. Вижте само този простор и гледка.
И сега си представете на живо колко по-внушително е.
Не случайно град Круя е родния град на Георг Кастриоти Скендербег.
Когато под краката ти е тази долина, а в далечината се вижда и морето, няма как да не си със свободен дух?

Преди да се стигне до крепостта се преминава през калдаръмените улички и популярния пазар на Круя.

През средните векове Круя е бил голям търговски център.

Днес Круя се гордее с отлично запазената османска чаршия и средновековната крепост, която гордо се издига над града.
В самата крепост се намира музеят на Скендербег, в който са изложени експонати, представящи историята на албанския народ. 

Има и етнографски музей – прекрасна мюсюлманска къща от XVII век, в която могат да се видят редица оригинални артефакти, представящи традиционния поминък на албанците.

Георг Кастриоти Скендербег

Признавам си, че съм силно впечатлена от историята на националния герой на Албания. Ние почитаме нашите възрожденци, революционери и патриоти, борили се за освобождението ни. Така и албанците се прекланят пред делото на Скендербег.
Ще си позволя да разкажа малка част от живота му, който е наистина бурен, непокорен, достоен! Точно като живота на всеки един борец за свобода.

Историята му започва с това, че Георг Кастриоти е син на албанския владетел Гьон Кастриоти. През 1433 година, албанските бунтове срещу османците са потушени и Гьон Кастриоти е принуден да даде тримата си сина като заложници на султан Мурад II. Двамата братя умират, а Скендербег трябва да приеме исляма под името Искандер-бей. Той се прославя, сражавайки се за турците като еничар. Под негово командване са били 5000 османски кавалеристи.Когато османците отнемат принадлежащите на неговото семейство имоти в Круя, Скендербег се отрича от исляма и вдига въстание през 1443 година и заема Круя и наследствените си земи около града. През ноември 1443 г. е обявен за глава на княжеството Кастриоти.

Следват години на ражения, битки, възходи и падения и така около 25 години, част от Албания е била независима от османците. Скендербег се оттегля в пристанището Лежа, където умира от малария на 17 януари 1468 година.Погребан е в църквата Св. Никола в Лежа. След завладяването на Лежа от османците гробът му е осквернен от нашествениците, костите му са изровени и от тях турците си правят амулети.

Това е краткият вариант на бурния живот на Скендербег, смятан за обединител и освободител на Албания, обичан от народа и възхваляван до днес.

Един ден в Тирана

Ето и паметника му в Тирана.

След посещението на Круя се отправихме към столицата на Албания, Тирана.
Модерен град, много по-различен от Берат и Круя.
Разположена е по двата бряга на река Лана и е важен индустриален и културен център в Албания. 

 Сред забележителностите на Тирана са площадът с паметника на Скендербег, джамията на Етем бей, Операта, Историческият музей, часовниковата кула, православната и католическата катедрали.


Посетихме православната катедрала и се разходихме из централната част на града.
В Тирана имахме само няколко часа, които със сигурност не са достатъчни за опознаването и обиколката на столицата, но пък са едно добро начало за по-дълго посещение на Тирана.

Очаквайте статията ми описваща почивка в Дуръс.

Може да разгледате с нас изключителната Венеция тук.
Ако искате да дойдете заедно с нас на разходка до Сараево тук.Ако ви е интересно да разгледате Будапеща тук.Ако искате да посетите Златна Прага тук.

Оставете коментар