Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Екскурзия до Виена – част 1

Виена – градът на изкуството

След всяка екскурзия се връщам заредена с толкова вдъхновение, впечатление и нови мирогледи, че не ми се иска да спирам да пътувам и черпя още от тези богатства!
Веднъж човек започнал да пътува, след това не може да спре.


И как да иска да спре?
Това е страхотно!

Днес ще ви отведа във Виена, несъмнено градът на изкуството, културата, дворците, класиката, подредеността и красотата!
Посетих Виена през Септември, екскурзията се казваше: Виена и Будапеща, организирана от Руал Травел.

Във Виена ни разходи Мата, българка, която респектира с познанията си!
Два дни тя ни показва прелестите на Виена.
Ще ви покажа една малка част днес, понеже има и още една публикация за Виена – тук, защото няма как да покажа и опиша всичко само в един пост, невъзможно е! Също така може да видите какво се крие в Съкровищницата във Виена – тук, да се разходите в Пратера с нас – тук, или пък да видите нашите Топ 10 забележителности във Виена, който не трябва да пропускате – тук. 


Двореца Белведере във Виена

Този дворец, с който започва разказа ми днес е Белведере.

Той е един от най-красивите дворци.

Името е италианско и означава „красива гледка”, което се дължи на панорамния изглед към Виена, който се вижда от сградите и парка на двореца. Комплексът се състои от два двореца и парковете около тях.

Долният дворец е бил построен в периода 1714-1716г. по поръка на принц Евгений Савойски под ръководството на архитекта Йохан Лукас фон Хилдебранд . Долният дворец първоначално е имал жилищни и представителни функции, а след построяване на Горния палат е бил използван само за живеене.  През 1754 г. наследницата на принц Евгений Савойски Ана-Виктория продала двореца заедно с целия инвентар и богатата библиотека на императрица Мария – Терезия.

В резултат от преустройствата първоначалния интериор е бил променен значително. Последния обитател на двореца е убитият през 1914 г. ерцхерцог Франц Фердинанд.

В момента двореца е превърнат в музей.

Когато отидете на екскурзията Виена и Будапеща по време на обиколката на Виена ще имате възможността да видите и домът на Хундертвасер.

Домът на Хундертвасер

Историята е много интересна, тази сграда е построена през 1985 година, дело на именития художник. Идеята на тогавашния кмет на Виена е да превърне бетонните общински сгради красиви постройки.

Асиметричните очертания върху фасадата, керамичните плочки и грапави стени са основен елемент на декорацията. Върху  покривът е застлан с 900 тона пръст и трева, а големи клони на буйно растящите навътре дърветата излизат от стаите, растителността е в прекомерно изобилие. 

Сградата няма два еднакви прозореца.

Определено впечатляваща сграда!

Двореца Хофбург

През деня посетихме и двореца Хофбург!

Поредния шедьовър на Виена!

Хофбург е бивш имперски дворец във Виена, Австрия, използван за зимна резиденция на австрийското императорско семейство. Днес е официална резиденция на австрийския президент.


Дворецът е бил дом на едни от най-влиятелните личности в австрийската история, включително и на членовете на Хабсбургската династия – владетели на Австрийската империя. В двореца е родена и френската кралица Мария-Антоанета. През 1938 г. в Хофбург Хитлер официално оповестява аншлуса на Австрия.


Хофбург се използва като резиденция на Хабсбургите от 1279 г.
В продължение на няколко века – от 13-ти до началото на 20-ти в., Хофбург претърпява множество реконструкции и разширения. Така се оформят отделните части на комплекса, строени по различно време и от различни владетели. В сегашния си вид дворцовият комплекс съществува от 1913 г. Притежава около 2600 зали и стаи.

След двореца се намира главната улица , на нея ще видите чумния паметник, църкви и още много красиви сдания.

Свети Стефан

След двореца се намира главната улица , на нея ще видите чумния паметник, църкви и още много красиви сдания.
Свети Стефан (на немски: Stephansdom) е католическа катедрала в центъра на Виена. Тя е сред символите на Австрия и сред най-големите забележителности на нейната столица.
Издигната е върху останките на 2 по-рано съществуващи църкви през периода 1137 – 1147 г. Сегашният си готически стил придобива към 1511 г.

Площад „Мария Тереза“ се намира в центъра на австрийската столица, на бул. „Рингщрасе“, срещу Площада на героите и двореца „Хофбург“.

Заобиколен е от двете най-големи исторически музейни сгради на града – Музея за история на изкуствата и Природонаучния музей. В средата на площада се издига паметникът на Мария Терезия – най-дълго управлявалият монарх от династията на Хабсбургите и определяна като най-успешния австрийски владетел.

Посетихме и музея на модерното изкуство!

Харесаха ми лилавите съоръжения, на които спокойно можете да седнете или полегнете.

Имаше млади хора слушащи музика, четящи книги или водещи дискусии.

От модерното изкуство към класиката!

Известният Щадтпарк – любимо място за разходка на виенчани  изграден преди повече от 150 години.

Решението за създаването на зелената зона за отдих се взема още през 1860 година, когато е съборена старата градска стена и започва изграждането на Рингщрасе.

Щадтпарк предлага изключително богат разнообразие на скулптури и паметници. Там се намира най-фотографираният паметник във Виена – златната статуя на композитора Йохан  Щраус (син).

След заслужена почивка с прекрасния парк.

Дойде време и за посещението на двореца Шьонбрун!

Двореца Шьонбрун

През 1569 г. императорът на Свещената Римска империя Максимилиан II купува мястото, където сега се намира паркът на Шьонбрун. Проявява интерес и към новооткрития зоопарк (Зоологическа градина Шьонбрун) и постановява не само начина на отглеждане на диви животни, но и на редки и екзотични растения. С право е наречен на основателя на аранжировката на градини Шьонбрун.
Император Леополд I нарежда да са построи нов дворец.
Строежът започва през 1696 г. и след 3 години се настанява в новопостроената средна част.


Не оцелява много от първоначалния дворец през следващия век, защото всеки император добавял или променял по нещо от интериора и екстериора.
По нареждане на императрица Мария Тереза Шьонбрун е преобразуван в стил рококо и в края на т.нар. епоха на Тереза е истински център на Австрийската империя и императорската фамилия.

През XIX век едно име е свързано с Шьонбрун – император Франц Йозеф.
Той прекарва по-голямата част от живота си тук и умира през 1916 г. в спалнята си.
През управлението си той гледа на двореца като на истинско произведение на изкуството и го преустройва според историята му.

Новото име Schönbrunn (“прекрасен кладенец”) идва от воден кладенец, който се използвал от императорския двор във Виена. През следващия век членовете на австрийската императорска фамилия прекарвали летните си ваканции и лова тук. По време на турската обсада е бил толкова разрушен, че е изглеждало невъзможно да бъде възстановен.
Градините ще ви удивят!
Тук спокойно можете да изкарате свободния си ден във Виена.

Когато си на такова приказно място, богато на история, култура и живописна красота, не ти се иска да си тръгваш!
Може само да се любуваме на гледката!
Следва продължение…
Пропътувай мечтите си…хубаво е!

Може да прочетете разказа ни от посещението на Сараево тук.
Както и да научите повече за едно от любимите ни места за море в България.

Оставете коментар