Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Италиански езера – езеро Комо

Лаго ди Комо

Езерото Комо, каквото и да напиша, рискувам да повторя написаното за езерото Маджоре и Милано. Преди да започна да пиша тези редове, точно коментирах публикацията със съпруга ми, и му споделих, че не зная от къде да започна.
Заедно разгледахме снимките, които подбрах да споделя тук с вас и отново се пренесохме там…на онова докоснато от ангели място.
Той ме погледна и каза, “не знам как ще разкажеш всичко видяно!”. Аз отвърнах доста лаконично, ще си направя чаша кафе и ще започна от начало. Ето, сега с кафе до ръката ми и вече пишеща първите редове, наистина ще започна от началото.

Това е първата гледка, която се разкри пред нас онази пролетна сутрин. Величествени планини, красиво езеро и пъстри вили разположени около него. Посетихме Комо като част от програмата на екскурзията Най-красивите италиански езера.

Езерото Комо се намира в подножието на Алпите. В близост е до Швейцария (може да видите разходката ни в Лугано тук), а само на няколко километра от него се намира и оживения и модерен град Милано.

Град Комо – Италия

Това е град Комо, малък езерен град, които пленява с красотата си.

Това е Duomo di Como (Катедралата “Санта Мария Маджоре”) – квинтесенция на ломбардския стил.

Внушителна и много красива.

Успях да уловя няколко кадъра, използвах времето през, което никой не заставаше пред обектива ми.

На площада се намира катедралата, а около нея има малки тесни типично италиански улички.

Можете да посетите и музея  и Tempio Volta – паметник, посветен на Алесандро Волта, изобретател на електрическата батерия, който е родом от Комо и умира в родния си град. Италианският физик е известен с разработките си в областта на електричеството. Единицата за електрическо напрежение „Волт” е наименувана на негово име.

В близост до музея е и кея с лодки, от него потеглихме на разходка по Комо.

Това е една малка част от крайбрежната алея на града. Разходката с корабче по Комо разкрива красотата на езерото и планините около него.

Разходка с корабче по езеро Комо

Самото езеро има Y- образна форма и е най-дълбокото езеро в Италия. Както сами виждате от снимките е заобиколено от планини, чиито стръмни склонове буквално се врязват във водите му. Изцяло разположено в Ломбардия, това е най-разнообразното италианско езеро.

Около езерото Комо можете да видите вилите на доста популярни светски личности. Тук вдъхновение, уединение намират София Лорен, Джордж Клуни, Леонардо да Винчи, Стендал, Гарибалди, американските президенти Кенеди и Рузвелт, Пьотр Чайковски, Гьоте, лорд Байрон, Хенрих Хайне, Джузепе Верди, Джоакино Росини, Ърнест Хемингуей, Марк Твен и много други, сред които и нашият поет Пенчо Славейков.

Пригответе се за следващите снимки, които ще ви разкрият тези така популярни къщи.

Думите отстъпват място на гледката…

След неописуемо красивата разходка по езерото с корабчето се отправихме към Брунате.

Брунате

През 1894 г. е открит фуникулярът, свързващ Комо с Брунате (в продължение на около 500 м се движи под наклон 55%. Това е най-стръмният фуникуляр в света). До ден днешен градчето остава популярно място за почивка, където идват гости от всички националности. Имахме удоволствието да се качим с фуникуляра до Брунате.

От върха се разкрива невероятна гледка, но преди да ви разкажа за нея ще ви споделя и малко информация за Пенчо Славейков.

През последните си години той живее в тази вила Белависта.

Това е мемориалната плоча, поставена на вила Белависта.

Славейков е погребан в гробищният парк на Брунате. Това е храма, в който е отслужено опелото.

Осем години по-късно тленните му останки са преместени в България. Има и бюст паметник, който за мое огромно съжаление не успях да заснема, защото малко след тези кадри се изсипа типичен Алпийски порой… Пролет, какво да ви кажа… Дъжд, слънце се редуват, но това не може да спре туристите, само може да ги забави малко…

Това беше от Комо.

Той ви очаква!

След пленителната разходка с корабче, фуникуляр и спиращите дъха гледки се насочваме към едно невероятно градче. Беладжо, ето го и него!

Град Беладжо

Романтичен езерен град, който ви връща в едно приятно лежерно ежедневие.

Тесни каменни улички, с малки китни тераси, магазинчета и капанчета.

Ще усетите аромата току-що изпечен хляб, ще ви поканят да пиете кафе или да хапнете джелато..

Малките улички ще ви отведат до катедралата на града.

Следвайки основната улица ще видите някои от удивителните вили около тази част на езерото Комо.

Разходете се по малките улички и се насладете на спокойното ежедневие.

След Беладжо, посетихме Вила Карлота!

Вила Карлота

Построена е през 1690 г. и по същото време е създадена и Италианската градина със стъпала, фонтани и скулптури.

Езерото Комо става още по-известно след като става втори дом на редица богати и известни личности. Градините, които ще видите тук ще запомните завинаги.

Ето една много малка част от тях.

Гледката от терасата на Карлота, виждате езерото и част от градините пред вилата.

Имах чувството, че тук в тези градини мога да остана цял ден, без да ми омръзне.

Усещате красотата толкова истинска с всичките си сетива.

За финал

Това е една малка частичка от красотите на Комо, които ще видите, ако отидете, повярвайте ми! И накрая искам да споделя с вас една извадка, която открих.

Из спомените на Мара Белчева:

„В 10 ч. вечерта на 23 май (стар стил) почукахме на една врата в рамка от японски рози. Стопанинът, дебел, червендалест италианец, със свещ в ръка, ни отваря. – Питай колко струва. Аз мълча. – Питай, питай! Той, който винаги бе тъй щедър! – Ще видим утре, сеньора – сега е късно. Заехме стая и закусихме на верандата: пред нас Комо – небето сякаш слязло на земята, звезди осеяли и езерото… – Ето два инициала там Р.S. видиш? – Бе странна игра на светлините от околните вили, от лодките и параходите по езерото. На другия ден Пенчо е предоволен, че не сме останали долу. Весел, игрив, иска да правим дълги разходки. – Каква тишина, същински рай! Цялата Ломбардска долина в подножието на тия великани. Нигде не съм виждал подобен изглед. Как хубаво ще си почина тук!” 

Насладете се на този изглед и вие!

Може да разгледате с нас красивата Златна Прага тук.
Ако искате да дойдете заедно с нас на море в Корфу тук.Елате с нас до изключителнияДубровник – тук.Ако искате да разберете какво да опитате в Истанбул тук.

Оставете коментар