Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Милано – Италия

Екскурзия до Милано

Каквото и да кажа или в случая напиша за Милано ще е малко. Толкова динамичен, внушителен, интернационален, исторически и красив град, трудно може да бъде обобщен в няколко думи.

Посещението на Милано беше част от плануваната ни екскурзия Най-красивите италиански езера. Между другото скоро ще имате възможност да прочетете и видите какво ви очаква, ако изберете тази екскурзия. В днешната публикация ще споделя впечатленията си от града и какво успях да посетя. Ще ви дам препоръките си, защото зная, колко е важно при туристическите разходки, да сте подготвени.

Ако желаете да опитате типична италианска кухня, трябва да се отделите от центъра на Милано. За мое щастие нощувахме в един от кварталите на Милано. Вечерта след като се настанихме в хотела, който беше на много високо ниво, особено за Италия, се запътихме на “лов” за типична кухня. Намерихме една невероятна малка пицария, там опитах най-пухкавата пица. Във всеки град на Италия можете да опитате коренно различни пици. Има разлика в блата, съставките и т.н… След прекрасната вечеря, последва и един ден в градът на модата, лукса, динамиката и въздействието. Ето и рецепта за италианска пица Капрезе направена от мен – тук.

Разходка из Милано

За да достигнем центъра и срещата с местния ни екскурзовод, което се оказа едно чудесно момиче на име Сиана. Тя ни потопи в историята на града, разходи ни и ни показа всички важни сгради. Удоволствие е да се слуша толкова добре подготвен екскурзовод и то на родния ти език. Започнахме обиколката от Замъкът на Сфорците.

Замъкът на Сфорците

Прекрасният замък се намира близо до парк Семпионе на Пиаца Кастело. Построен е през далечния 15-ти век от херцог Франческо I Сфорца. 

Замъкът е изграден върху останките на крепост от XIV в. и използван от миланските херцози.

Тази част е единствената запазила се част от  стария замък.

Сфорца представлява крепостен замък, който е обграден от ровове и две кръгли кули. Интересното е, че той е украсен от самият Леонардо да Винчи. Замъкът Сфорца е бил разрушаван на няколко пъти, един път, когато Милано попада под испанска власт и един път при превземането на града от Наполеон Бонапарт. 

Музеи в Замъка на Сфорците

Днес в замъка се помещават няколко интересни и великолепни музея – Музеят на античните мебели и дървени скулптури, Музеят на приложното изкуство, Археологическият музей (с Египетска и праисторическа зала), Музеят на античното изкуство, Музеят на музикалните инструменти и Картинна галерия. Ние посетихме целия замък. Билета е 10 евро и важи за един ден. В цената влизат посещенията на всички зали, галерии… Но безспорно най-голямата забележителност в целия замък и всички музеи си остава последната скулптура, по която Микеланджело работи буквално дни преди смъртта си и която може да се види в музея, носещ името на самата скулптура – “Пиета Ронданини”. 

Съжалявам, че снимката не може да опише усещането, което получихме при вида на скулптурата. Тя е в средата на една огромна зала, има мраморни пейки, невероятно музикално оформление. Удивително е, че на няколко преки от тази зала, градът буквално пулсира от динамика, глъч на хора, а тук в залата с това произведение, времето спира, а очите и душата ви се изпълват с магията на изкуството. Отделихме около 2 часа в обиколката на галериите и залите с изложени произведения на изкуството. Неописуемо…

Какво да ви кажа, като всяка жена и аз харесвам модата, дрехите, бижутата, но предпочетох да видя нещо подобно, пред това да пазарувам. След това опиянително посещение и солидна доза културно обогатяване. Ще ви покажа и останалите кадри, които запечатах от Милано.

Ла Скала, Милано

Това е Ла Скала проектиран от Джузепе Пиермарини и отворен за първи път през 1778 г.,  Все пак това е мястото, където са били премиерите на Отело и Фалстаф от Верди, Турандот от Пучини и Норма от Белини. Мария Калас е пяла тук повече, отколкото където и да било другаде. Можете да посетите музея. Срещу Ла Скала се намира общината на Милано и самият Леонардо.

Все пак Да Винчи е творил в Милано. Както знаете, той е конструирал катедралата Дуомо. Използвал е материали от италианските езера. За да достави материалите до строежа е използвал водни канали. Тези канали, около центъра на града за покрити и са се превърнали в улици и пешеходни зони. Преди няколко години Милано възстановява част от каналите, по които Леонардо е доставял материала. Ние ги посетихме, ще ви покажа снимките малко по-късно. Идва реда и на катедралата. Величествена, уникална, ненагледна.

Duomo Di Milano или Дуомо

Duomo Di Milano – Миланската катедрала, е един от най-известните готически  храмове в света и има защо да е така. Внушителната сграда е с височина от над 108 метра, а неповторимата й архитектура я прави истински шедьовър на човешкото майсторство. 3400 статуи красят катедралата, която е вторият по големина католически (и най-големият готически) храм в света и най-емблематичната постройка в цяло Милано – интересен факт е, че повечето главни улиците в града стигат до или около нея.

Строежът на Миланската катедрала започва през 1386 година и е завършен чак през 1805 г. Преди това на същото място се е намирал древен храм, известен с това, че в него е бил кръстен Свети Августин. За изграждането на катедралата е използван бял мрамор, а тъй като е била строена в продължение на няколко века, в архитектурата й се преплитат различни стилове.

Денят ни в Милано бе придружен и с промяна на времето. Усетихме пролетния дъжд и топлите слънчеви лъчи.

В един чудесен момент на красиво небе се възползвах и направих повечко снимки. 

Бялата катедрала впечатлява всички туристи със своите 135 заострени кули, всяка от които е украсена с различни скулптури, като най-внушаваща е централната – най-високата точка на храма, върху която в края на XVIII век е поставена позлатена статуя на Мадоната. Общата площ на постройката е 11.700 кв. м, а във вътрешния й двор могат да се съберат над 40 000 човека. Имате възможност да се качите на покрива. Входната такса си заслужава.

Ние пропуснахме, защото за опашката за посещение на катедралата имаше опашка, която наброяваше десетки, може би и стотици желаещи.

Галерия Виктор Емануил – Милано

Точно от ляво на катедрала се намира галерията  “Виктор Емануил” .

Галерията носи името на първия крал на обединена Италия – Виктор Емануил II (1861 – 1878). Строителството на сградата отнема 11 години. За да бъде построена сградата, е трябвало да се разруши стара, историческа част на града.

 Архитектът на галерията – Джузепе Менгони – има трагична съдба. Той пада от покрива на сградата само няколко дни преди нейното откриване.

Въпреки това, той успява да види успеха на своето творение. Търговският център има формата на кръст, висок е 47 м, а куполът му е изграден от желязо и стъкло. Пасажът свърза две от най-значимите забележителности в Милано – Миланската катедрала и операта Ла Скала.

Под стъкления покрив можете да намерите множество кафенета, ресторанти, бутици, антикварни магазини и книжарници. Според старо поверие, ако човек застане в центъра на Пасажа и си пожелае нещо, а след това се завърти на 360 градуса, желанието му ще се сбъдне.

Тук се намират бутиците на най-известните модни къщи в света. Не се изненадвайте от множеството хора наоколо.

Шопинг в Милано

За да избягате от центъра и да посетите улицата пълна с магазини и аутлети.

Зад сградата, която се намира на фона на конника е въпросна улица. Ако тръгнете по нея, ще достигнете до възстановените канали. По пътя ще се натъкнете на малки църкви, чудесни пицарии, кафенета и сладоледени къщи.

За финал

Определено този ден се превърна в незабравим за нас.

Когато пътувам, винаги се връщам заредена с идеи, чувствам се обогатена. Тогава се сещам за един цитат, който видях някъде в интернет, а именно: “Пътуването е единственото нещо, за което плащаш и което, в крайна сметка, те прави по-богат“!

Очаквайте и останалите ми разкази от пътуването.
Ако желаете да се насладите на италианската кухня, но вкъщи, то вижте рецептата ми за Панцероти (ТУК). Приготвят се лесно и са много вкусни!

Може да разгледате с нас интересния град Коня тук.
Ако искате да дойдете заедно с нас на разходка из Пратера във Виена тук.Ако търсите информация за море в Тунис тук.Ако искате да видите красотите на Будапеща тук.

Оставете коментар