Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Сан Джиминяно – да се завърнеш в Средновековието

Сан Джиминяно, Тоскана

Днес искам да ви покажа, че приказните градове  съществуват. Градове, които гледаме по филми, градове, които си представяме когато четем приказки. Днес ще ви разкажа за Сан Джиминяно. Тук сякаш времето е спряло някъде през Средновековието, времето за съвременна архитектура.
В момента пиша с едно особено вълнение, защото когато видях програмата на екскурзията, прочетох това-онова за Сан Джиминяно. Знаех си, че ще почувствам атмосферата му. Знаех, че ще се впечатля. Много често когато четем предварително за дестинациите, после може да останем разочаровани. Но ние останахме повече от впечатлени.

Екскурзия в Италия

Споделяла съм, че предпочитаме да пътуваме организирано. За мен това е по-приятния вариант. Предпочитам да науча нещата от професионалист, който ми ги обяснява на български. Предпочитам да слушам историйте на водачите, да се отпусна и да снимам. Да организирам всичко сама и последващите главоболия от тази организация ме натоварва, а и нямам това време. Сигурна съм, че вместо да си изкараме добре с моя мъж ще спорим за маршрута, а може би и за всичко останало около организирането и престоят ни.

Споделям най-откровено впечатленията си с вас, защото много често ме питате и по тези въпроси.
До сега ви отведох до – Флоренция, Сиена – град на палиото, контадите и емоциите. Един ден във Венеция. Един ден в Пиза и Лука. Също така споделих и това, което опитахме в тези невероятни градове. Рецептата за пицата за Кристиано Роналдо. Panpepato di Siena / Панфорте. Лампредото. Всички рецепти са от сайта ми Домашни вкусотии – domashnivkusotii.com. Препоръчвам ви го. В него ще намерите рецепти за всеки вкус.

Ако ме следвате в Инстаграм, ще знаете, че отдавна качих снимки и там.
Последвайте ме ТУК!

Разходка из Сан Джиминяно

Преди да решите, че това е някаква фотостена за снимки, ще ви кажа, че не е!
Това ще виждате преди да влезнете през крепостните стени на Сан Джиминяно!
Красотата на Тоскана!

Има защо да толкова романтично и храната да е с неповторим вкус! Вижте каква природа! Редуват се маслини, лозя, кипариси, всичко е грижливо подредено и поддържано.

Гледката от две различни изложения на града.

Цялата група посетихме Сан Джиминяно със Силвия, водача ни и за Сиена. Разстоянието между двата града е не повече от 42 км. Тези зелени растения по крепостни стени са популярните в кулинарията каперси.

Няколко крачки след входа на града се усеща една невероятна атмосфера. Уличките са тесни, а къщите са кули.

Сан Джиминяно – история

Градът е с много богата история, тъй като е основан от етруските през ІІІ в.пр.Хр.
Крепостната стена датира от 1262 г. а дължината й е 2177 м. По-късно са добавени пет цилиндрични кули. Символ на Сан Джиминяно са 14-те му кули, всяка от една от които е с различна височина и стил.

Според легендата градът е наречен на свети Геминиан, епископ на Модена, защитавал тосканското градче от окупацията на Атила.
През Средновековието Сан Джиминяно е важна спирка по поклонническия път „Виа Франчиджена“ („Френският път“), свързващ английския град Кентърбъри с Рим, минаващ през Франция и Швейцария. Кръстник на градчето и на едноименната отсечка по „Виа Франчиджена“ е архиепископът на Кентърбъри Сигерик, минал по поклонническия път в периода 990 г.- 994 г.

През Средновековието градът търпи своя разцвет. Богатите аристократи от онова време строели къщите си кули, по-високо и високо. Колкото по-висока къща-кула толкова по-заможен стопанин. В един момент кулите станали опасно високи и управляващите налагат закон височината на кулите да не е повече от 14 метра. Така всички  72 кули трабвало да намалят височината си. В днешно време са се запазили само 14 кули.

В периода XIV – XV в. икономическият възход на Сан Джиминяно спира.
Градът минава под флорентинска власт, но изкуството бележи невиждани върхове, благодарение на сиенските и флорентинските творци.

Какво да опитаме в Сан Джиминяно?

Сан Джиминяно е известен и с вкусотиите си: производство на шафран, финият и лек тоскански зехтин тип „екстра върджин“.

Тосканските шунки и салами и разбира се, известното по цял свят тосканско бяло вино „Вернача“.

На голяма почит е прасето от прочутата месодайна порода „чинта сенезе“.

Няма да ви казвам тук какво изкушение си беше:

Определено Сан Джиминяно може да се вкуси. Навсякъде предлагат да дегустирате вино, сирена, салами…въобще невероятна завършеност на преживяването.

От тук си купихме типичните салами от диво прасе и зрели сирена.

Излишно е да ви казвам, че тук сякаш бях в кулинарен рай.

Сладолед Дондоли

Не пропуснах да се наредя на опашката, за да опитам най-популярния сладолед от
сладоледения салон на синьор Серджо Дондоли, намиращ се на Площада с водоема, предлагащ наистина великолепен сладолед, като забележителни негови творения са тези с шафран, кианти, лавандула и др.

Не мога да ви опиша удоволствието да хапнеш джелато в Средновековен град.

Дори в кадъра ми се появи булка, точно като в приказка.

Този сладолед беше умопоръчително вкусен. Струва си чакането.

Джелатото е задължително в менюто ми, когато съм в Италия.
Кафе и джелато по няколко пъти на ден.

Дяволската кула

Ето какво е разположението на къщите-кули.

Вижте и макета на града.

Невероятно е!

Това е The Devil кула , един от 14-те останали средновековни кули в Сан Джиминяно , се намира на най-северната страна на Пиаца дела Cisterna и е част от Двореца на Cortesi.Легендата разказва, че след завръщането си от пътуване собственикът забелязал с голяма изненада, че кулата е по-висока, отколкото когато я напуска. Това чудодейно събитие веднага било приписано на някаква диаболична намеса и затова името на кулата станало неразривно свързано с Дявола.

Пиаца дела Cisterna тук е центалният площад.

Много  завладяваща атмосфера.

Сякаш пътуваш във времето, посещението на Сан Джиминяно ще помня винаги.

Разказвайки ви тези преживявания сърцето ми се изпълва с вълнение и копнеж за следващи пътешествия.

Може да разгледате с нас град Круя Албания тук.
Ако искате да дойдете с нас на разходка в Истанбул тук.Елате с нас да разгледате пустинята Сахара в Тунис тук.Ако искате да разберете колко красива е Златна Прага тук.


Оставете коментар