Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Топ 10 плажове в Гърция

Плажове в Гърция

Гърция е уникална държава, изпълнена с  много чудеса, исторически забележителности и изключително вкусна и разнообразна храна, но най-хубавото в страната – поне що се отнася до природата – със сигурност са нейните плажове. Ако търсите най-добрите плажове в Гърция близо до България, то определено ще сбъркате по мое скромно мнение.

Плажове в Йонийско море – Гърция

Средиземноморската дестинация разполага със стотици плажове, които можете да разгледате. От слънчеви места на континенталната част, до малки, скрити местенца за бягство, пръснати по многобройните острови. Гръцки острови с хубави плажове. Това е нещото, което бих препоръчал на всеки от вас. И разбира се, ако търсите тюркоазени плажове в Гърция, то Вашето място без никакво съмнение са Йонийските острови. Отворете картата на Йонийско море и който и от гръцките острови да изберете – няма просто как да сгрешите. Няма да сбъркате, ако стъпите на която и да е брегова ивица на остров Лефкада, остров Кофру, остров Закинтос, както и от всеки един от останалите такива в Йонийско море. Но има няколко плажа, които поне в моите очи блестят малко по-ярко от останалите. Ето 10 от най-добрите плажове на Йонийски острови Гърция, които си заслужава да разгледате по-нататък.

1. Плажът Банана бийч, Закинтос

Златен  чист пясък, уникално чиста вода, обслужване на топ ниво! И с риск да прозвуча неразбран, шезлонгите тук на топ качество и се плащаха, но цената беше символична. Седем евро за два шезлонга, чадър и две маси. Това беше цената през 2018 година, когато посетихме плажа. Има и свободна зона, която не е на километър от водата, напротив и на първа линия си има възможност да се използва плажът без да се заплаща. Банана бийч имаше няколко игрища за плажни спортове. Има защо това място да е предпочитано и във всякакви класации за плажове, които не трябва да се пропускат. Прави и впечатление още нещо –  не е презастроено. На този залив, имаше само три заведения, които се грижат за плажа и имат шезлонги. Всичко друго си е празно. Бетон – няма! Имахме удоволствието два дни да ходим на това райско място. Красота, чистота и спокойствие.

Възможно е!

2. Плаж Палеокастрица, Корфу

Искате няколко снимки, достойни за Инстаграм и Фейсбук, който приятелите Ви като ги видят – да ахнат? Тогава просто посетете плажа Палеокастрица в Корфу – една от най-живописните дестинации в Гърция и по конкретно в Йонийските острови. Палеокастрица е най-полулярният плаж в Корфу, той се намира близо до едноименното село в северозападната част на острова. Плажът е разделен на шест различни зони, поради което има някои части от плажа само с пясъчна повърхност, докато други части имат пясък, примесен с камъчета. Местният пейзаж се състои от хълмове със стръмни спускания по пътеки между скалите до бреговата линия. Изкачете се по тях до близкия манастир – ние го направихме. Можете определено да се любувате на наистина спиращи дъха гледки по пътя си надолу. На самия плаж цялото семейство изкарахме почти цял незабравим ден. Определено бих се върнал отново там.

3. Плаж Порто Кацики, Лефкада

Плаж Порто Кацики е със сигурност най-известният плаж на Лефкада, така както Навагио е на Закинтос. Самият плаж представлява тясна ивица пясък, разположена под високи бели скали. С искрящ млечносин цвят на водата, толкова красив, че повечето хора, които не са го посещавали и видят негова снимка са убедени, че тя със сигурност е с филтри. Но не е. Всяка година Порто Кацики влиза във всички класации на най-добрите брегове на Гърция и дори Европа. Ето, че влезна и в класацията на семейство Титови травел, при това единодушно.

Въпреки че преди време, само овчарите са ходили там след изгубените кози. Точно заради това плажът е наследил специфично име, което означава „Пристанище на козите“. Сега малко хора си спомнят това, когато посещават живописния бряг на Порто Кацики. Плажът с главно П, превърнал се в символ на плажна почивка в Лефкада. Ние също минахме оттам. Пристигнахме с корабче, тъй като плажа беше част от програмата Круиз седем острова Лефката. Направихме невероятен и запомнящ се плаж. Препоръчвам Ви да отидете там, както и самия круиз – направете го и няма да съжалите!

4. Плаж Вутуми, Антипаксос

Плаж Вутуми намиращ се на остров Антипаксос също влиза в нашата класация. Вутуми е най-големият плаж на острова и е един от най-известните плажове не само на Антипаксос, а и в цялата йонийска група от гръцки острови. Антипаксос по принцип е необитаем остров, а изключителното беше, че до самия плаж достигнахме с плуване, което ти остава спомен за цял живот. Корабчето спира на определено не малко разстояние от плажа, тъй като той е плитък в началото си и не може да се акостира иииии, който може да плува – атакува.

Искам да отбележа, че дълбочината от която започва плуването е доста сериозна и не е за подценяване, но това допълнително вдига адреналина и увеличава удоволствието от приключението. А стигайки с плуване до плажа – тогава вече разбираш, че усилието категорично си заслужава. Вутуми е с гладки бели камъни около брега, които в самата вода са изместени от ситен бял пясък, който й придава невероятно красив син цвят. Съвкупността от всичко, което Ви разказах за плажа, за мен лично го направи уникален.

5. Плаж Маратониси – остров Маратониси, Закинтос

В превод на българки остров Маратониси, значи остров на Костенурката. Самия остров отдалеч прилича на костенурка, затова и му е дадено това име, а плажа му е със същото име – плаж на костенурката. Именно на този плаж костенурките снасят яйцата си. Когато са в този период, мисля, че посещението на плажа е забранено. Ние обаче стъпихме на това невероятно място, при една от разходките ни с лодка, в която успяхме да видим и костенурка карета карета, че дори направихме и плаж. Определено си заслужаваше. Беше страхотно изживяване и затова не случайно плажа е в моя топ 10 на плажове от Йонийски острови Гърция.

6. Канала на любовта – плаж Сидари, Корфу

Името Канал на любовта произлиза от легенда, която гласи, че двойките, които плуват от единия до другия му край, ще останат завинаги заедно, а онези, които не са открили любовта, ще срещнат своята сродна душа. Е, да си призная, ние не го преплувахме, защото сме се намерили, а и все пак бяхме със 7 годинишно тогава дете, което като види плаж моментално остава по банки и се вхърля във водата. Не питайте как успяхме да разгледаме тези красоти и да ги снимаме? През една минута се питаше,кога ще тестваме морето. Жена ми реши  да й даде един телефон и селфи стика и я оставихме да си снима на воля. Справи се доста добре със снимките.

Така успяхме да обходим плажа и да достигнем до канала на любовта. Варовиковите скали са оформили плаж с форма на канал, морската вода е с цвят на аквамарин, а пясъкът е златист. И много фин. Каналът е с дължина 10-15 метра и е оформен от ерозията на скалите. Стига се по тесни пътеки. Изкачете се и отгоре, защото гледката е уникална. Може да се плажува както на скалите, така и на самия канал.

Около ивицата е пълно с крайбрежни барове, предлагащи шезлонги и освежаващи напитки. Трудно човек може да се насити на тези пейзажи предоставени ни от Канала на любовта.

7. Плаж Агиос Йоанис, Лефкада

Въпреки, че е доста голям и съвсем близо разположен до островната столица на Лефкада, Агиос Йоанис не е плаж за всеки – това е факт. Ние обаче прекарахме три дни на него и той е в нашия топ. Ще Ви разкажа и защо! Плажната му ивица е дълга около три километра, а самия плаж е покрит с предимно малки камъчета, като на някои места се срещат и пясъчни участъци. По целия плаж водата има този специфичен изключително красив тюркоазен цвят, който гали окото и същевременно с това плажа има изключително малко посетители, заради силния следобеден вятър. Това ни караше да се чувстаме специални – сякаш цялата тази уникална и невероятна красота е само за нас.

На плажа, намирайки се в непосредствена близост, има няколко изоставени вятърни мелници, които са много красиви. А една от тях е превърната в кафе-бар. Познайте къде се настанявахме всеки ден :). А всеки следобед започваше нещо, което никога преди това не бях виждал – появяваха се множество кайтсърфисти, възползващи се от следобедния вятър и на плажа можеше да се видят невероятно красиви гледки. Гледки, които няма да забравя до края на живота си.

8. Бартек бийч, Паксос

Сигурен съм, че този ми избор ще изненада мнозина от вас. Този плаж е изключително малък, дори според някои не може да се нарече плаж. Винаги е препълнен с туристи, а няколкото по големи камъка на него са меко казано досадни. Но представете си следната картина – пътувате цял изморителен ден с корабче в Йонийско море, слънцето ви е напекло, жегата става нетърпима, а детето ви в следствие на всичко казано дотук е започнало да мрънка безспирно.

И когато вече главата ви е бръмнала и мислите, че няма спасение, акостирате в изключително красивия град Гайос – столицата на остров Паксос – Йонийски острови. И там, в непосредствена близост до пристанището се намира въпросният плаж. Температурата на водата е точната, а цветът й е уникален. Повярвайте ми, и вие ще се хвърлите вътре, без да се замисляте и изобщо да ви пука от дребните му недостатъци. Преживяването ще запомните до края на живота си, а самия плаж ще остане във вашия топ. Точно това направихме и ние – семейство Титови травел.

9. Плаж Катизма, Лефкада

Плажът Катизма, без никакво съмнение е един от най-красивите плажове на Йонийски острови, Гърция. Самия плаж идеално съчетава живописните пейзажи с наистина отлично развита инфраструктура. Ако търсите съчетание на плаж с красив бял пясък от фини и средни камъчета, с намиращи се в непосредствена близост различни заведения и барове и същевременно с това кристално чиста вода с многобройни сини нюанси, които постоянно променят цвета си от наситено синьо до небесно синьо – то определено плаж Катизма, Лефкада е вашето място.

Ние бяхме два дни на този плаж и двата си изкарахме страхотно. Единственото, за което искам да ви предупредя е следното: ако очаквате плитки води навътре в морето – такива изобщо не съществуват. Правите 2-3 крачки от брега във водата и дзак – същата вече Ви покрива. Така, че ако не може да плувате – помислете дали плаж Катизма е вашето място.

10. Плаж Навагио, Закинтос

Заливът на корабокрушенците (Навагио). До самия плаж не може да се стигне по друг начин освен по вода. Корабокрушението на каботажния (крайбрежен) кораб е станало на малкия плаж, ограден от високи 200 м отвесни скални стени, върху които е изградена малка площадка. Инцидентът е станал през октомври 1980, когато при бурно море е възникнала повреда в машинното отделение и корабът, натоварен с контрабандни цигари, се е оказал неуправляем. Той бил насочен от вълните към залива, който дотогава се наричал „Свети Георги“ (Agios Georgios). Екипажът на кораба бил спасен. Всъщност красотата на този плаж и самият залив става популярна, след като един фотограф го открива и заснема. А гледката определено си заслужава – гледката на самия плаж с намиращия се на него кораб наистина е зашеметяваща и незабравима.

За финал

Ами това са моите топ 10 плажа на Йонийско море – Гърция. Сигурен съм, че всеки от Вас има свое мнение и класация, защото избора просто е огромен, а плажовете там – уникално красиви. На мен лично ми беше много трудно за избора на само 10 от плажовете. И за финал – ако не сте посещавали някои от написаните от мен плажове – направете го. Няма да съжалявате!Оставете коментар